Politiek & Maatschappij

Tropische storm Amanda doodt 20 mensen in Midden-Amerikaanse landen

2 juni 2020

Redactie

Tropische storm Amanda doodt 20 mensen in Midden-Amerikaanse landen

Tropische storm Amanda heeft in Midden-Amerika minstens 20 mensen gedood, van wie de meesten in El Salvador, toen het door verschillende landen trok en overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte.

In El Salvador zeiden functionarissen dat zo’n 7.000 mensen hun toevlucht hebben gezocht in 154 schuilplaatsen, omdat hevige regen en harde wind honderden huizen hebben beschadigd en wegen hebben verwoest.

“We hebben 15 doden en zeven vermisten”, vertelde minister van Binnenlandse Zaken van El Salvador, Mario Duran, maandag aan verslaggevers, eraan toevoegend dat er reddingsacties aan de gang waren. Carolina Recinos, een senior assistent van president Nayib Bukele, zei dat de storm in relatief korte tijd het equivalent van “bijna 10 procent” van de jaarlijkse regenval op het land had gedumpt.

Bukele riep een noodtoestand van 15 dagen uit om het hoofd te bieden aan de gevolgen van Amanda, die naar schatting 200 miljoen dollar aan schade heeft veroorzaakt. Op zondag zeiden functionarissen dat de storm minstens 900 huizen had verwoest.

De storm kwam terwijk het land van ongeveer 6,6 miljoen mensen worstelt met de gevolgen van de pandemie van het coronavirus. Tot op heden heeft El Salvador 2.582 bevestigde infecties en 46 gerelateerde sterfgevallen gemeld. “We maken een ongekende situatie mee: een noodsituatie op het hoogste niveau bovenop een andere ernstige”, zei burgemeester Ernesto Muyshondt van San Salvador.

Het parlement keurde het gebruik door de regering van een lening van $ 389 miljoen van het Internationaal Monetair Fonds goed om de pandemie en de gevolgen van de storm het hoofd te bieden.

In het naburige Guatemala meldden functionarissen de dood van twee mensen als gevolg van de storm, waaronder een jongen van negen. De regens hebben ook ten minste drie mensen in Honduras gedood, onder wie een broer en zus die met een auto in een rivier zijn geveegd, volgens de lokale autoriteiten, die melding maakten van aardverschuivingen en overstromingen in verschillende delen van het land.

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This