Politiek & Maatschappij

Trieste Valentijnsdag

14 februari 2020

Vandaag, 14 februari, denkt een groot deel van de wereldbevolking aan vrienden en geliefden. Bloemen worden besteld, verrassingen bedacht, berichtjes gestuurd en restaurants gereserveerd. Veel Mexicanen besteden Valentijnsdag echter zoekend naar vermiste geliefden, familieleden en anderen.

Zoals bijvoorbeeld in de deelstaat Veracruz, waar deze maand driehonderd familieleden van vermiste personen op zoek zijn geweest naar clandestiene massagraven, naar de overblijfselen van hun kinderen, hun ouders of hun vrienden. Volgens officiële cijfers telt Mexico ruim 61.600 vermisten, veelal slachtoffers van de onverklaarde burgeroorlog die het land al zo’n vijftien jaar in haar greep houdt.

“Familieleden, met pijn in het hart, hebben 15 dagen van hoop willen geven aan ons land”, zo legt Juan Carlos Trujillo uit bij de start van de Vijfde Nationale Brigade voor de Opsporing van Vermiste Personen, een tweeweekse zoektocht naar de waarheid via onder meer opgravingen en forensisch onderzoek. Dit jaar doen 74 organisaties uit 21 deelstaten van Mexico mee.

De deelnemers aan de Brigade zien zich mede genoodzaakt hun moeilijke werk te doen, omdat de regering van president López Obrador (AMLO) weinig doet tegen het aanhoudende geweld in het land en veel te weinig actief is op zoek is naar vermisten. 5.158 Geregistreerde gevallen sinds AMLO’s aantreden op 1 december 2018. Juan Carlos Trujillo is de broer van een van hen.

Volgens zijn moeder María Herrera schiet de Uitvoerende Commissie voor Aandacht voor Slachtoffers (CEAV) die door López opgezet is, enorm tekort: “Ze zouden ons helpen maar komen niet verder dan een enkele bijdrage van honderd pesos” (nog geen vijf euro), aldus een verontwaardigde Herrera. De familieleden van de slachtoffers financieren de zoektocht nu deels zelf. Haar zoon Juan Carlos voegt toe dat de CEAV weliswaar enkele resultaten laat zien, maar dat 43 personeelsleden voor heel Mexico gewoon veel te weinig is om in het uitgestrekte land (bijna 2 miljoen vierkante kilometer) afdoende onderzoek te doen.

Tijdens de zoektocht makten de deelnemers aan de Brigade zich ook zorgen om hun eigen veiligheid. Daarom krijgen ze bescherming van de Nationale Garde, de Federale Politie en soms van de gemeentes. Een activist vertelt dat ze in Sonora zeven lijken gevonden hadden, maar dat ze dezen niet konden bergen omdat er een groep huurmoordenaars opdook.

Of er nu restanten van hun geliefden gevonden worden of niet, de activisten organiseren verschillende diensten tijdens hun zoektochten. Ook plaatsen ze vaak plaquettes met de namen van degenen die ‘gedwongen verdwenen’ zijn, om de nabestaanden tot troost te zijn en om een gezicht te geven aan de pijn in de samenleving. “Een van onze belangrijkste uitdagingen”, zo legt Virginia Garay uit Nayarit uit, “is om het sociale netwerk te herstellen.”

Infobae

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This