Politiek & Maatschappij

Toegenomen behoefte aan voedselhulp in Frans-Guyana

22 januari 2021

In Frans-Guyana zijn steeds meer mensen afhankelijk van voedselhulp. De gezondheidscrisis veroorzaakt door de covid-19 pandemie heeft geleid tot een duidelijke verslechtering van de voedselsituatie. Van april tot september 2020, op het hoogtepunt van de crisis, werden zestigduizend voedselpakketten verspreid onder ongeveer honderdtachtigduizend begunstigden.

Inmiddels is de noodfase in dit Franse overzeese gebiedsdeel voorbij. De inzameling en distributie van voedselpakketten is minder noodzakelijk dan een paar maanden geleden. Toch haalt de zeventienjarige Claire nu haar eerste voedselpakket op bij een buurthuis in de hoofdstad Cayenne. De ouders van deze studente wonen niet meer in de stad, maar gelukkig heeft ze onderdak gevonden bij een neef. Desondanks is het moeilijk rondkomen van hondervijftig euro per maand.

Elke dag komen ongeveer zestig mensen zoals Claire naar het Gemeenschapshuis voor Maatschappelijke Actie aan de Avenue Pasteur om een voedselpakket in ontvangst te nemen. Josephine haalt het derde pakket op voor haar gepensioneerde moeder: “Vaak durven wij Guyanezen niet om hulp te vragen uit angst voor een afwijzing. Maar ook omdat er vaak wordt gezegd dat dit soort hulp voor buitenlanders is. Maar mijn moeder en ik zijn geen vreemden en mijn moeder heeft er zoveel behoefte aan!”

Deelde het Gemeentelijke Actie Centrum van Cayenne voor de crisis vierhonderd voedselpakketten per maand uit, tegenwoordig gaat het om vijftienhonderd pakketten. Op het hoogtepunt van de crisis konden mensen in nood zelfs een pakket per twee weken krijgen. In deze periode werden zestigduizend pakketten verdeeld, maar de noodfase is voorbij, aldus Benoit Renollet, directeur van het Rode Kruis in Frans-Guyana: “We weten dat de vraag die we hadden voor de crisis drie of zelfs vier keer is toegenomen. De behoefte aan voedsel is niet spontaan en zal niet van korte duur zijn. De vraag naar voedselpakketten zal voorlopig hoog blijven.”

De staat draagt ongeveer 85 procent van de totale kosten voor voedselhulp in Frans-Guyana, over heel 2020 ter waarde van zo’n acht miljoen euro. Geschat wordt dat er in het gebied vijftigduizend mensen in armoede leven op een totale bevolking van ongeveer 270.000.

Bron: la1ere.francetvinfo.fr

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This