Politiek & Maatschappij

Tientallen arrestaties in Santiago op de 47e verjaardag van de staatsgreep van Pinochet

15 september 2020

Redactie

Tientallen arrestaties in Santiago op de 47e verjaardag van de staatsgreep van Pinochet

De Chileense politie zei dat zaterdag meer dan 100 mensen werden gearresteerd na botsingen ter gelegenheid van de 47e verjaardag van de staatsgreep die de linkse regering van Salvador Allende omverwierp. Zestien politieagenten en twee burgers raakten gewond bij de schermutselingen die uitbraken na ceremonies ter herdenking van Allende, die stierf in de staatsgreep die leidde tot 17 jaar militair bewind onder generaal Augusto Pinochet.

Politie-generaal Ricardo Yanez zei dat drie politiebarakken waren aangevallen, zijn troepen het doelwit waren van “verschillende aanvallen met brandbommen” en dat voertuigen in brand waren gestoken. De meeste ongeregeldheden vonden plaats in de hoofdstad Santiago, na een mars naar het presidentiële paleis van La Moneda om hulde te brengen aan Allende. De botsingen duurden de hele nacht en de vroege ochtend.

De datum wordt jaarlijks gemarkeerd door gewelddadige incidenten tussen demonstranten en politie, waarbij bewoners in sommige wijken barricades oprichtten. Yanez zei dat het aantal gewelddadige incidenten dit jaar was toegenomen, maar dat ze minder intens waren dan voorheen. Minister van Binnenlandse Zaken Victor Pérez vertelde op een persconferentie dat “het duidelijk is dat er gewelddadige groepen zijn die alleen maar kunnen vernietigen” en die moesten worden aangepakt en berecht.

De meeste botsingen vonden plaats in Santiago, vooral rond het centrale plein Plaza Italia, dat het epicentrum was van maanden van sociale protesten die vorig jaar oktober uitbraken en waarbij ongeveer 30 mensen omkwamen en duizenden gewond raakten. Allende pleegde zelfmoord door zichzelf neer te schieten tijdens de staatsgreep van 11 september 1973, nadat hij had gezworen niet levend te worden meegenomen toen de troepen van Pinochet het presidentiële paleis

Mercopress

Gerelateerde berichten

De lange en taaie geschiedenis van ‘America First’. Gevolgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor Latijns Amerika

De lange en taaie geschiedenis van ‘America First’. Gevolgen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor Latijns Amerika

Op 3 november kiezen de inwoners van de Verenigde Staten een nieuwe president. De strijd tussen de huidige Republikeinse president  Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden, vicepresident onder Trumps voorganger Barack Obama, raakt ook Latijns Amerika. Welke invloed zal de uitslag hebben op het beleid van de VS voor de regio? We bespreken de mogelijke gevolgen en plaatsen de onderlinge relatie in een historische context. 

Lees meer
Chilenen stemmen massaal voor een nieuwe grondwet

Chilenen stemmen massaal voor een nieuwe grondwet

Voorstanders van een nieuwe grondwet behaalden op zondag 25 oktober in Chili met 78 procent van de stemmen een kolossale overwinning op de 22 procent kiezers die graag de huidige grondwet wilden behouden. Als een door een Constitutionele Conventie opgestelde nieuwe grondwet in 2022 in een plebisciet wordt goedgekeurd, komt een einde aan in 1980 door dictator Pinochet opgelegde grondwet.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This