Politiek & Maatschappij

Tientallen arrestaties in Santiago op de 47e verjaardag van de staatsgreep van Pinochet

15 september 2020

Redactie

Tientallen arrestaties in Santiago op de 47e verjaardag van de staatsgreep van Pinochet

De Chileense politie zei dat zaterdag meer dan 100 mensen werden gearresteerd na botsingen ter gelegenheid van de 47e verjaardag van de staatsgreep die de linkse regering van Salvador Allende omverwierp. Zestien politieagenten en twee burgers raakten gewond bij de schermutselingen die uitbraken na ceremonies ter herdenking van Allende, die stierf in de staatsgreep die leidde tot 17 jaar militair bewind onder generaal Augusto Pinochet.

Politie-generaal Ricardo Yanez zei dat drie politiebarakken waren aangevallen, zijn troepen het doelwit waren van “verschillende aanvallen met brandbommen” en dat voertuigen in brand waren gestoken. De meeste ongeregeldheden vonden plaats in de hoofdstad Santiago, na een mars naar het presidentiële paleis van La Moneda om hulde te brengen aan Allende. De botsingen duurden de hele nacht en de vroege ochtend.

De datum wordt jaarlijks gemarkeerd door gewelddadige incidenten tussen demonstranten en politie, waarbij bewoners in sommige wijken barricades oprichtten. Yanez zei dat het aantal gewelddadige incidenten dit jaar was toegenomen, maar dat ze minder intens waren dan voorheen. Minister van Binnenlandse Zaken Victor Pérez vertelde op een persconferentie dat “het duidelijk is dat er gewelddadige groepen zijn die alleen maar kunnen vernietigen” en die moesten worden aangepakt en berecht.

De meeste botsingen vonden plaats in Santiago, vooral rond het centrale plein Plaza Italia, dat het epicentrum was van maanden van sociale protesten die vorig jaar oktober uitbraken en waarbij ongeveer 30 mensen omkwamen en duizenden gewond raakten. Allende pleegde zelfmoord door zichzelf neer te schieten tijdens de staatsgreep van 11 september 1973, nadat hij had gezworen niet levend te worden meegenomen toen de troepen van Pinochet het presidentiële paleis

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This