Politiek & Maatschappij

Tientallen arrestaties in Santiago op de 47e verjaardag van de staatsgreep van Pinochet

15 september 2020

Redactie

Tientallen arrestaties in Santiago op de 47e verjaardag van de staatsgreep van Pinochet

De Chileense politie zei dat zaterdag meer dan 100 mensen werden gearresteerd na botsingen ter gelegenheid van de 47e verjaardag van de staatsgreep die de linkse regering van Salvador Allende omverwierp. Zestien politieagenten en twee burgers raakten gewond bij de schermutselingen die uitbraken na ceremonies ter herdenking van Allende, die stierf in de staatsgreep die leidde tot 17 jaar militair bewind onder generaal Augusto Pinochet.

Politie-generaal Ricardo Yanez zei dat drie politiebarakken waren aangevallen, zijn troepen het doelwit waren van “verschillende aanvallen met brandbommen” en dat voertuigen in brand waren gestoken. De meeste ongeregeldheden vonden plaats in de hoofdstad Santiago, na een mars naar het presidentiële paleis van La Moneda om hulde te brengen aan Allende. De botsingen duurden de hele nacht en de vroege ochtend.

De datum wordt jaarlijks gemarkeerd door gewelddadige incidenten tussen demonstranten en politie, waarbij bewoners in sommige wijken barricades oprichtten. Yanez zei dat het aantal gewelddadige incidenten dit jaar was toegenomen, maar dat ze minder intens waren dan voorheen. Minister van Binnenlandse Zaken Victor Pérez vertelde op een persconferentie dat “het duidelijk is dat er gewelddadige groepen zijn die alleen maar kunnen vernietigen” en die moesten worden aangepakt en berecht.

De meeste botsingen vonden plaats in Santiago, vooral rond het centrale plein Plaza Italia, dat het epicentrum was van maanden van sociale protesten die vorig jaar oktober uitbraken en waarbij ongeveer 30 mensen omkwamen en duizenden gewond raakten. Allende pleegde zelfmoord door zichzelf neer te schieten tijdens de staatsgreep van 11 september 1973, nadat hij had gezworen niet levend te worden meegenomen toen de troepen van Pinochet het presidentiële paleis

Mercopress

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This