Politiek & Maatschappij

Tenminste zestien kandidaten voor presidentschap in Ecuador

30 december 2020

Redactie

Ecuador maakt zich op voor de presidentsverkiezingen van 7 februari komend jaar. De aftrap voor de 36 dagen durende campagnetijd wordt gegeven op 31 december. Er hebben zich zeventien kandidaten aangemeld. Een van hen, Álvaro Noboa, wacht nog op goedkeuring door de kiesraad. Wat staat het kleine Andesland te wachten?

Ecuador heeft een chaotisch jaar achter de rug. Niet alleen vanwege de coronacrisis, die het land in het voorjaar ongemeen hard trof, toen ziekenhuizen en mortuaria in de havenstad Guayaquil het niet meer aankonden en er beelden verschenen van op straat achtergelaten lijken. Maar ook door het gebrek aan financiële middelen bij de overheid. De maatregelen die de huidige president Lenín Moreno voorstelde werden niet goed ontvangen door de bevolking en leidden tot grote protesten.

Favoriet bij de verkiezingen op 7 februari lijkt op dit moment een kandidaat die nog niet over de goedkeuring van de kiesraad beschikt: Álvaro Noboa, behorend tot de rijkste familie van Ecuador en kandidaat van de beweging Justicia Social (Sociale Gerechtigheid). In eerste instantie had Noboa besloten niet aan de verkiezingen deel te nemen ten gunste van een consensus kandidaat die in staat zou zijn de terugkeer van het ‘correïsme’ te blokkeren. Rafael Correa was gedurende tien jaar president van Ecuador en heeft het land met een enorme schuldenlast opgezadeld. Ondanks zijn veroordeling eerder dit jaar vanwege een corruptieschandaal kan Correa nog op veel aanhang rekenen bij de bevolking. Noboa wordt nu door analisten als kanshebber gezien voor de grote groep kiezers die niet op de rechtse kandidaat Guillermo Lasso noch op Andrés Arrau willen stemmen. Arrau is het nieuwe gezicht dat door Correa vanuit België, waar hij in ballingschap woont, gesteund  wordt. Maar voordat het zover is moet Noboa’s kandidatuur eerst nog worden goedgekeurd. Formeel kwam zijn aanmelding namelijk te laat. Justicia Social bereidt zich nu voor op een juridisch gevecht.

Met zestien of zeventien kandidaten is de kans klein dat op 7 februari een van hen in één keer gekozen zal zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de twee kandidaten met de meeste stemmen doorgaan naar de tweede ronde die op 11 april gehouden wordt. Maar wie er ook gaat winnen, hij (of zij: Ximena Peña van Alianza País is de enige vrouw in de race) erft een land met grote problemen. De vertrekkende president Moreno is er niet in geslaagd de schulden weg te werken. Wel tekende hij eerder dit jaar een overeenkomst met de schuldeisers waarbij een periode van vijf jaar respijt is afgesproken. Dit geeft de nieuwe president wat lucht, terwijl er ook nieuwe fondsen van het Internationaal Monetair Fonds zijn toegezegd. Maar de ontvangst van deze fondsen gaat wel gepaard met forse bezuinigingen om te voldoen aan de eisen van het IMF. Moreno heeft nog maar vijf maanden om de noodzakelijke maatregelen goedgekeurd te krijgen door een versnipperd parlement waar hij geen gegarandeerde meerderheid heeft voor zijn plannen.

 

El País, El Universo, El Comercio

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This