Politiek & Maatschappij

Tellen van de stemmen in Guyana moet gedeeltelijk opnieuw

14 maart 2020

Redactie

Tellen van de stemmen in Guyana moet gedeeltelijk opnieuw

Op 2 maart zijn algemene verkiezingen gehouden in Guyana, een van de armste landen van Zuid-Amerika. De strijd ging tussen de zittende president David Granger van de coalitie van Nationale Eenheid en Alliantie voor Verandering (ANPU-AFC) en Irfaan Ali van de oppositiepartij People’s Progressive Party (PPP).

Bij het tellen van de stemmen werden onrechtmatigheden geconstateerd. Zo verklaarden internationale waarnemers dat in regio 4 – het dichtstbevolkte district van het land – de telling onvolledig was en voortijdig werd afgebroken. President Granger claimde de overwinning, die door de oppositie is aangevochten. De Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin zij hun zorgen over vermeende verkiezingsfraude uiten.

Nu heeft het hoofd van het hoogste hof in het land, Roxane George, opdracht gegeven een deel van de stemmen opnieuw te tellen. Het gaat hierbij om de betwiste regio 4. Ze heeft ook verklaard dat de kiesraad geen winnaar mag uitroepen totdat de hertelling gereed is. Deze uitspraak betekent een overwinning voor de oppositie, die heeft aangegeven dat de resultaten zijn opgeblazen ten gunste van president Granger.

De uitspraak van het hof kwam op de dag dat een delegatie van zeven premiers van verschillende Caribische landen in Guyana aankwam om de crisis te helpen beslechten.

De verkiezingen werden gedomineerd door de vraag hoe de economische meevaller van recente olievondsten, die Guyana tot de top 10 van olieproducerende landen zou kunnen brengen, gebruikt zou moeten worden. De olievelden, die naar schatting acht miljard vaten bevatten, zijn vorig jaar in productie genomen.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This