Politiek & Maatschappij

Tellen van de stemmen in Guyana moet gedeeltelijk opnieuw

14 maart 2020

Redactie

Tellen van de stemmen in Guyana moet gedeeltelijk opnieuw

Op 2 maart zijn algemene verkiezingen gehouden in Guyana, een van de armste landen van Zuid-Amerika. De strijd ging tussen de zittende president David Granger van de coalitie van Nationale Eenheid en Alliantie voor Verandering (ANPU-AFC) en Irfaan Ali van de oppositiepartij People’s Progressive Party (PPP).

Bij het tellen van de stemmen werden onrechtmatigheden geconstateerd. Zo verklaarden internationale waarnemers dat in regio 4 – het dichtstbevolkte district van het land – de telling onvolledig was en voortijdig werd afgebroken. President Granger claimde de overwinning, die door de oppositie is aangevochten. De Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin zij hun zorgen over vermeende verkiezingsfraude uiten.

Nu heeft het hoofd van het hoogste hof in het land, Roxane George, opdracht gegeven een deel van de stemmen opnieuw te tellen. Het gaat hierbij om de betwiste regio 4. Ze heeft ook verklaard dat de kiesraad geen winnaar mag uitroepen totdat de hertelling gereed is. Deze uitspraak betekent een overwinning voor de oppositie, die heeft aangegeven dat de resultaten zijn opgeblazen ten gunste van president Granger.

De uitspraak van het hof kwam op de dag dat een delegatie van zeven premiers van verschillende Caribische landen in Guyana aankwam om de crisis te helpen beslechten.

De verkiezingen werden gedomineerd door de vraag hoe de economische meevaller van recente olievondsten, die Guyana tot de top 10 van olieproducerende landen zou kunnen brengen, gebruikt zou moeten worden. De olievelden, die naar schatting acht miljard vaten bevatten, zijn vorig jaar in productie genomen.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This