Politiek & Maatschappij

Tellen van de stemmen in Guyana moet gedeeltelijk opnieuw

14 maart 2020

Redactie

Tellen van de stemmen in Guyana moet gedeeltelijk opnieuw

Op 2 maart zijn algemene verkiezingen gehouden in Guyana, een van de armste landen van Zuid-Amerika. De strijd ging tussen de zittende president David Granger van de coalitie van Nationale Eenheid en Alliantie voor Verandering (ANPU-AFC) en Irfaan Ali van de oppositiepartij People’s Progressive Party (PPP).

Bij het tellen van de stemmen werden onrechtmatigheden geconstateerd. Zo verklaarden internationale waarnemers dat in regio 4 – het dichtstbevolkte district van het land – de telling onvolledig was en voortijdig werd afgebroken. President Granger claimde de overwinning, die door de oppositie is aangevochten. De Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin zij hun zorgen over vermeende verkiezingsfraude uiten.

Nu heeft het hoofd van het hoogste hof in het land, Roxane George, opdracht gegeven een deel van de stemmen opnieuw te tellen. Het gaat hierbij om de betwiste regio 4. Ze heeft ook verklaard dat de kiesraad geen winnaar mag uitroepen totdat de hertelling gereed is. Deze uitspraak betekent een overwinning voor de oppositie, die heeft aangegeven dat de resultaten zijn opgeblazen ten gunste van president Granger.

De uitspraak van het hof kwam op de dag dat een delegatie van zeven premiers van verschillende Caribische landen in Guyana aankwam om de crisis te helpen beslechten.

De verkiezingen werden gedomineerd door de vraag hoe de economische meevaller van recente olievondsten, die Guyana tot de top 10 van olieproducerende landen zou kunnen brengen, gebruikt zou moeten worden. De olievelden, die naar schatting acht miljard vaten bevatten, zijn vorig jaar in productie genomen.

BBC World News

Gerelateerde berichten

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

“De sociale uitbarsting blijft aanwezig, maar is onzichtbaar geworden”

Hoe staat Chili erbij, ruim vier jaar na de sociale uitbarsting van 2019? Een doorbraak naar een rechtvaardiger samenleving is mislukt. Volgens de publieke intellectueel Álvaro Ramis blijven de Chilenen ”massaal bewust van de grote ongelijkheid en ontevreden met het neoliberale systeem, maar zien ze geen oplossingen op een sociale manier, maar alleen binnen het individualistische neoliberale kader”.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This