Politiek & Maatschappij

Tegenstrijdige coronaberichten uit Venezuela

26 augustus 2020

Covid-19 bereikte Venezuela relatief laat. Experts wijten dit aan de economische crisis waardoor er veel minder vluchten waren dan in de omringende landen. Terwijl Venezuela volgens de officiële gezondheidscijfers nu 329 doden telt zijn er in buurland Brazilië meer dan 110.000 mensen overleden en in qua bevolkingsaantal vergelijkbaar Peru ruim 26.000. Het gaat dus goed in Venezuela, zou je denken.

Maar de officiële cijfers worden sterk in twijfel getrokken. Sheyla Urdaneta, correspondent van The Guardian, bezocht het universiteitsziekenhuis van Maracaibo, een van de grootste steden van het land. “De regering zegt dat alles onder controle is. Maar dat is niet waar”, vertelt een medewerker van het ziekenhuis, die anoniem wil blijven uit angst voor repercussies. “We hebben hier zes tot acht sterfgevallen per dag.” Zo overleden er binnen drie opeenvolgende dagen in juli 26 mensen aan de gevolgen van covid-19, maar geen werd meegenomen in de officiële telling. De onderzoekswebsite Armando.info claimde dat ziekenhuisartsen in de deelstaat Zulia, waarvan Maracaibo de hoofdstad is, 216 doden door corona geteld hadden, terwijl er volgens de officiële cijfers op dat moment slechts 63 sterfgevallen waren. “We weten allemaal wat er in het universiteitsziekenhuis gebeurt,” zei één medewerker, “maar als we het naar buiten brengen sluiten ze ons op.”

De afgelopen dagen slaat het virus nog harder toe en worden ook politieke bondgenoten van president Maduro getroffen. De ministers van oliezaken en van communicatie zijn beiden ziek. Eerder deze maand maakte de regering het overlijden bekend van Darío Vivas, gouverneur van Caracas en een belangrijke bondgenoot van Maduro. “Hij was een man van het volk… met een grote wens om te leven… maar deze ziekte heeft hem overrompeld”, zei Maduro tijdens een herdenking op de televisie.

Ook de gouverneur van de deelstaat Zulia is ziek en onlangs opgenomen in een privé kliniek waar hij wordt behandeld. Het gros van de burgers van Zulia heeft hier geen geld voor en moet gebruik maken van de algemene gezondheidszorg. Het universiteitsziekenhuis van Maracaibo heeft een uitstekende naam en een lange geschiedenis. Zo werd er in 1967 de eerste niertransplantatie uitgevoerd. Maar vandaag ligt het gezondheidssysteem aan diggelen, zelfs de toiletten in het ziekenhuis functioneren niet meer. Om hun dialyseapparaat te bereiken moeten nierpatiënten langs de verdiepingen met corona-patiënten omhoog lopen: de liften zijn kapot. Een ziekenhuiswerker vertelt dat er mensen zijn met coronaklachten die liever thuis blijven, omdat ze bang zijn dat ze in het ziekenhuis zullen sterven.

Ondertussen loopt het aantal artsen dat aan het virus is overleden steeds verder op. Alleen al in Zulia zouden 23 artsen zijn gestorven, onder hen Luis Felipe Salazar, directeur van het Maracaibo Centraal Ziekenhuis. In heel Venezuela zijn tenminste 71 gezondheidswerkers overleden. Julio Castro, specialist in besmettelijke ziekten en werkzaam aan de universiteit van Caracas, zei tegen The Guardian dat hij vreest voor een “exponentiële stijging” van het aantal besmettingen, wat voor het land in crisis vernietigend zou zijn. “Er is geen reden om aan te nemen dat de situatie anders zal zijn”  dan in Brazilië, Peru, Mexico en Colombia, waar gezamenlijk al meer dan 200.000 doden te betreuren zijn. “Het is hetzelfde virus en dit zijn vergelijkbare plaatsen.” Venezuela loopt hooguit anderhalf à twee maanden achter op Brazilië.

Naast veertig ziekenhuizen heeft de overheid in Zulia nu ook twintig hotels geboden coronapatiënten op te nemen en in quarantaine te houden. Volgens een ziekenhuismedewerker zitten sommigen daar al drie maanden vast nadat een snelle test hun coronabesmetting aantoonde. “We worden hier gevangen gehouden. Er zijn geen artsen en niemand vertelt ons wat er gaat gebeuren,” zegt een van de ‘patiënten’, die anoniem wil blijven. “Niemand weet wat er gaat gebeuren. Niemand weet wie ziek is en wie niet.  Niemand weet wanneer we hier uit zullen komen.”

Bron: the Guardian

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This