Politiek & Maatschappij

Sterfte als gevolg van Covid-19 neemt af in Ecuador

13 mei 2020

Redactie

Sterfte als gevolg van Covid-19 neemt af in Ecuador

Vorige maand nog haalde Ecuador de voorpagina’s met schokkende beelden van lijken die op straat waren achtergelaten. Het was duidelijk dat het Zuid-Amerikaanse land de coronapandemie had onderschat en niet over de middelen beschikte om die adequaat te lijf te gaan.

Nu lijkt de situatie de goede kant op te gaan. Zo overleden er in de havenstad Guayaquil op 10 mei 38 mensen aan het virus, tegenover 498 op 8 april. In totaal zouden sinds 20 maart bijna 10.000 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van corona. De officiële cijfers liggen een stuk lager, namelijk 2.327 sterfgevallen. Het veel hogere getal dat bijvoorbeeld in het dagblad El Universo wordt genoemd, is gebaseerd op gegevens van begraafplaatsen die vele malen meer begrafenissen kregen te verwerken dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Waarom ging het zo vreselijk mis in Ecuador? Een van de redenen is wellicht het feit dat het eerste geval van coronabesmetting, de zogenaamde patiënt 0, twee weken eerder plaatsvond dan in eerste instantie werd aangenomen. Onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid toont nu aan dat al op 12 februari iemand vanuit Spanje terugkeerde naar Guayaquil en later besmet bleek te zijn met het virus. De vrouw overleed op 15 maart.

Dat het aantal besmettingen en sterfgevallen nu aan het dalen is, heeft volgens minister van Binnenlandse Zaken María Paula Romo verschillende oorzaken. “Eén reden is dat we nu meer voorzorgsmaatregelen nemen. In het begin droeg niemand mondkapjes en vonden er nog grote evenementen plaats; het risico werd onderschat.” Een van de acties die Guayaquil nam zijn de gezondheidsbrigades die in de volksbuurten mogelijke besmettingen opsporen en patiënten in een vroeg stadium thuis behandelen, of ervoor zorgen dat ze tijdig naar het ziekenhuis vervoerd kunnen worden. Ook Pedro Pablo Duart, gouverneur van de provincie Guayas waar Guayaquil toe behoort, ziet meerdere oorzaken voor de daling. “Er wordt veel gedesinfecteerd en de brigades van Guayas Vive (Guayas leeft) die voedselpakketten uitdelen zorgen ervoor dat mensen thuis kunnen blijven.” Hij vindt de nieuwe cijfers hoopgevend, maar blijft voorzichtig: “Als we ze willen behouden, moeten we nog voorzichtiger zijn.”

Dat laatste vindt ook César Cárdenas van het collectief SOS Familias. “We moeten ervoor zorgen dat de opnieuw stijgende lijn van besmettingen daalt. De toename komt onder meer omdat mensen gedwongen zijn hun huis te verlaten om aan eten te komen. Gebrek aan water in het noordwesten van de stad is ook een probleem. Het is zaak dat de gemeente dit aanpakt”.

El Universo

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This