Politiek & Maatschappij

Socialistische burgemeester van Parijs maakt Lula da Silva ereburger van de stad

3 maart 2020

Redactie

Het stadhuis van Parijs maakte de voormalige leider van Brazilië Lula da Silva maandag tot ereburger, in een waarschijnlijke klap voor zijn politieke vijand president Jair Bolsonaro, wiens relatie met Frankrijk is verslechterd. De motie om Lula te eren werd ondersteund door de socialistische burgemeester van de stad, Anne Hidalgo. “Enorme vreugde om Lula de eretitel te geven. Parijs staat altijd naast degenen wier rechten niet worden gerespecteerd”,zei Hidalgo op Twitter.

Brazilië heeft de democratie de rug toegekeerd sinds de verkiezing van Bolsonaro, vertelde Hidalgo aan Lula tijdens een ceremonie, die ook werd bijgewoond door voormalig president Dilma Rousseff. Lula heeft de extreemrechtse Bolsonaro aangevallen voor het verarmen van  werkende Brazilianen en hij heeft gezworen om links te verenigen om de verkiezingen in 2022 te winnen.

Lula, die president was van Brazilië van 2003 tot 2010, werd in 2018 gevangengezet nadat hij schuldig was bevonden aan het ontvangen van steekpenningen van bouwbedrijven in ruil voor overheidsopdrachten. Lula heeft altijd zijn onschuld volgehouden en hij werd in november 2019 vrijgelaten. Dit nadat het Braziliaanse Hooggerechtshof een bredere uitspraak had gedaan die een einde maakte aan de verplichte gevangenisstraf van veroordeelde criminelen nadat ze hun eerste beroep hadden verloren.

De Frans-Braziliaanse relaties zijn verslechterd sinds vorig jaar, toen president Emmanuel Macron verwikkeld raakte in een woordenstrijd met Bolsonaro. Macron beschuldigde Bolsonaro ervan te liegen tegen wereldleiders over de toewijding van Brazilië aan het behoud van het milieu, toen bosbranden uitbarsten in het Amazonegebied.

Bolsonaro beledigde op een gegeven moment de vrouw van Macron en zei dat hij alleen de  20 miljoen dollar aan hulp zou accepteren die werd aangeboden door de G7-groep van rijke landen, als Macron zijn “beledigingen” zou intrekken.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This