Politiek & Maatschappij

Socialistische burgemeester van Parijs maakt Lula da Silva ereburger van de stad

3 maart 2020

Redactie

Het stadhuis van Parijs maakte de voormalige leider van Brazilië Lula da Silva maandag tot ereburger, in een waarschijnlijke klap voor zijn politieke vijand president Jair Bolsonaro, wiens relatie met Frankrijk is verslechterd. De motie om Lula te eren werd ondersteund door de socialistische burgemeester van de stad, Anne Hidalgo. “Enorme vreugde om Lula de eretitel te geven. Parijs staat altijd naast degenen wier rechten niet worden gerespecteerd”,zei Hidalgo op Twitter.

Brazilië heeft de democratie de rug toegekeerd sinds de verkiezing van Bolsonaro, vertelde Hidalgo aan Lula tijdens een ceremonie, die ook werd bijgewoond door voormalig president Dilma Rousseff. Lula heeft de extreemrechtse Bolsonaro aangevallen voor het verarmen van  werkende Brazilianen en hij heeft gezworen om links te verenigen om de verkiezingen in 2022 te winnen.

Lula, die president was van Brazilië van 2003 tot 2010, werd in 2018 gevangengezet nadat hij schuldig was bevonden aan het ontvangen van steekpenningen van bouwbedrijven in ruil voor overheidsopdrachten. Lula heeft altijd zijn onschuld volgehouden en hij werd in november 2019 vrijgelaten. Dit nadat het Braziliaanse Hooggerechtshof een bredere uitspraak had gedaan die een einde maakte aan de verplichte gevangenisstraf van veroordeelde criminelen nadat ze hun eerste beroep hadden verloren.

De Frans-Braziliaanse relaties zijn verslechterd sinds vorig jaar, toen president Emmanuel Macron verwikkeld raakte in een woordenstrijd met Bolsonaro. Macron beschuldigde Bolsonaro ervan te liegen tegen wereldleiders over de toewijding van Brazilië aan het behoud van het milieu, toen bosbranden uitbarsten in het Amazonegebied.

Bolsonaro beledigde op een gegeven moment de vrouw van Macron en zei dat hij alleen de  20 miljoen dollar aan hulp zou accepteren die werd aangeboden door de G7-groep van rijke landen, als Macron zijn “beledigingen” zou intrekken.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This