Politiek & Maatschappij

Scholen op Aruba blijven dicht

25 augustus 2020

Redactie

Scholen op Aruba blijven dicht

Arubaanse kinderen zouden op 20 augustus weer naar school mogen, maar dat is met twee weken uitgesteld. De tweede coronagolf treft het eiland vele malen harder dan de eerste golf, met inmiddels 924 actieve besmettingen van wie achttien in het ziekenhuis liggen.

Ouders en docenten zeggen de nieuwe maatregel te begrijpen. Maar ze vragen zich bezorgd af: hoe verder? “Zonder gezondheid heb je inderdaad niets, geen studie, geen toekomst”, zegt Gerald Jonkhout, vader van twee schoolgaande tieners begrijpend. Jonkhout zegt dat tijdens de eerste coronagolf zijn kinderen amper les kregen of begeleiding. “De meeste leraren deden weinig of niets. Als ouder wil ik graag betrokken zijn, maar kom dan met initiatieven. De docenten zijn meer begaan met zichzelf en met opkomen voor hun rechten. Terwijl de kinderen in de steek worden gelaten, vind ik.”

Digitaal onderwijs zou de oplossing zijn, zo stelde de Arubaanse onderwijsminister Rudy Lampe aanvankelijk. “Het onderwijs kan niet zo blijven na de coronacrisis. Het moet gedigitaliseerd en gepersonaliseerd”, aldus de minister in april. Maar nu zegt Glenda Hernandez – zij is als directeur sociale zaken door het crisisteam van de overheid voor onderwijszaken naar voren geschoven – dat niet alle scholen digitaal les kunnen gaan geven. “Want onze digitale infrastructuur kan dat niet aan en loopt dan vast.”

Daarbij gaat het crisisteam nu pas kijken naar oplossingen voor de gevolgen van de langere schoolsluiting. “We gaan met de vakbonden, schoolbesturen en ouders praten om te kijken wat de aandachtspunten zijn. En dan met een voorstel komen”, zegt Hernandez over in het bijzonder de gevolgen voor de examenklassen die in oktober al hun eerste schoolexamens hebben.

“Nee, er zijn nog altijd geen plannen van aanpak. Wat als straks over twee weken de scholen nog langer dicht moeten blijven? We moeten voor elk noodscenario een plan hebben. En een budget ervoor. Bij een calamiteit hoort een budget”, zegt Josephine Albertus van lerarenbond Simar. De bond heeft sinds vorige week een meldlijn en heeft al tientallen klachten binnen van bezorgde leraren. “Er zijn publieke scholen die het schooljaar zijn begonnen met 50 procent minder budget. Leraren wordt gezegd dat ze zelf moeten betalen voor hun mondkapjes en handgels.”

Dus al zouden de scholen eerder opengaan, dan waren velen er toch niet klaar voor, volgens de vakbond. “Wasbakken die nog niet zijn gerepareerd, te kleine lokalen waar sociale afstand niet kan”, vertelt Albertus. Het zijn zaken die de bond ook al in mei aankaartte. “De regering moet beter plannen en workshops geven aan alle scholen. Dat is de fout die bij de eerste golf is gemaakt, zo van: jullie docenten, figure it out met online scholing. Maar we zijn nog niet te laat en dit kan in deze twee extra weken nog gebeuren”, aldus een mavo-docent die anoniem wil blijven.

Aruba Nu, Caribisch Netwerk

Gerelateerde berichten

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De Argentijnse president Javier Milei is inmiddels ruim een half jaar aan de macht. Bij zijn aantreden noemde hij als de belangrijkste uitgangspunten van zijn regering een beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. De focus van het economisch beleid moest liggen op een herstel van de overheidsbalans, indamming van de inflatie en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In dit artikel maakt de auteur de voorlopige balans op.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This