Politiek & Maatschappij

Salvadoraanse studenten de boom in

25 september 2020

De schoolgebouwen zijn ook in El Salvador dicht vanwege de covid 19-pandemie, maar de lessen gaan door via internet. Toch gaan Matilde en Marlene Pimentel Álvarez elke morgen van huis om hun lessen te kunnen volgen.

Beladen met twee klapstoelen, een tafeltje en twee paraplu’s lopen ze de berg El Tigre op bij het stadje El Cantón, in het westen van het land, om het internetsignaal te kunnen ontvangen. Als het signaal ook bovenop de berg te zwak is om de lessen via hun mobiele telefoons te kunnen volgen, zoeken ze het nog hoger op en klimmen een olijfboom in.

Tijdens een van die boomlessen werden ze gezien door een passerende politieagent die hen vroeg wat ze aan het doen waren. Het antwoord van de zussen ontroerde hem en hij maakte een foto die hij op het internet plaatste. Al snel werd de foto wijd en zijd opgepikt.

Matilde (22) studeert op deze manier wiskunde en haar 19-jarige zuster statistiek. Ze zijn de eersten in hun gezin van tien kinderen die afstuderen en daarom doen ze alles wat nodig is om hun lessen te kunnen volgen. Volgens Marlene lijden veel studenten onder zwakke internetsignalen. “Als ze iets kunnen doen om dat te verbeteren, dit is het moment daarvoor” aldus de jongere Pimentel-zuster.

Als ze niet studeren, verkopen ze brood om het gezinsinkomen te ondersteunen dat grotendeels afhankelijk is van de verbouw van zoete maïs, bonen en pompoenen.

Volgens het kinderfonds van de Verenigde Naties, UNICEF, zijn er niet minder dan 463 miljoen kinderen wereldwijd die geen les meer krijgen sinds de pandemie uitbrak. Volgens een recent rapport van die organisatie zijn er zelfs anderhalf miljard kinderen die op een of andere manier getroffen zijn doordat lessen uitvielen, scholen sloten of om andere redenen. Velen van hen hebben geen mogelijkheden om lessen digitaal te volgen.

Volgens Henrietta Fore, directrice van UNICEF, is er zelfs sprake van een “wereldwijde noodtoestand op onderwijsgebied”, vanwege het grote aantal kinderen waarvan het onderwijs onderbroken is. De gevolgen daarvan zullen de komende decennia merkbaar zijn in de economie en maatschappij.

Begin augustus riepen de VN alle landen op om het heropenen van scholen prioriteit te geven zodra de verspreiding van het coronavirus onder controle is, anders dreigt een ramp voor deze generatie jongeren.

Latin American Post

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This