Politiek & Maatschappij

Salvadoraanse studenten de boom in

25 september 2020

De schoolgebouwen zijn ook in El Salvador dicht vanwege de covid 19-pandemie, maar de lessen gaan door via internet. Toch gaan Matilde en Marlene Pimentel Álvarez elke morgen van huis om hun lessen te kunnen volgen.

Beladen met twee klapstoelen, een tafeltje en twee paraplu’s lopen ze de berg El Tigre op bij het stadje El Cantón, in het westen van het land, om het internetsignaal te kunnen ontvangen. Als het signaal ook bovenop de berg te zwak is om de lessen via hun mobiele telefoons te kunnen volgen, zoeken ze het nog hoger op en klimmen een olijfboom in.

Tijdens een van die boomlessen werden ze gezien door een passerende politieagent die hen vroeg wat ze aan het doen waren. Het antwoord van de zussen ontroerde hem en hij maakte een foto die hij op het internet plaatste. Al snel werd de foto wijd en zijd opgepikt.

Matilde (22) studeert op deze manier wiskunde en haar 19-jarige zuster statistiek. Ze zijn de eersten in hun gezin van tien kinderen die afstuderen en daarom doen ze alles wat nodig is om hun lessen te kunnen volgen. Volgens Marlene lijden veel studenten onder zwakke internetsignalen. “Als ze iets kunnen doen om dat te verbeteren, dit is het moment daarvoor” aldus de jongere Pimentel-zuster.

Als ze niet studeren, verkopen ze brood om het gezinsinkomen te ondersteunen dat grotendeels afhankelijk is van de verbouw van zoete maïs, bonen en pompoenen.

Volgens het kinderfonds van de Verenigde Naties, UNICEF, zijn er niet minder dan 463 miljoen kinderen wereldwijd die geen les meer krijgen sinds de pandemie uitbrak. Volgens een recent rapport van die organisatie zijn er zelfs anderhalf miljard kinderen die op een of andere manier getroffen zijn doordat lessen uitvielen, scholen sloten of om andere redenen. Velen van hen hebben geen mogelijkheden om lessen digitaal te volgen.

Volgens Henrietta Fore, directrice van UNICEF, is er zelfs sprake van een “wereldwijde noodtoestand op onderwijsgebied”, vanwege het grote aantal kinderen waarvan het onderwijs onderbroken is. De gevolgen daarvan zullen de komende decennia merkbaar zijn in de economie en maatschappij.

Begin augustus riepen de VN alle landen op om het heropenen van scholen prioriteit te geven zodra de verspreiding van het coronavirus onder controle is, anders dreigt een ramp voor deze generatie jongeren.

Latin American Post

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This