Politiek & Maatschappij

Regeringen van Latijns Amerika verwerpen gewelddaden in het Amerikaanse Congres

7 januari 2021

Redactie

In bijna alle Latijns-Amerikaanse landen is met ongeloof en afschuw gereageerd op de gewelddaden die gisteren in het Capitool in Washington plaatsvonden. Algemeen werd het geweld veroordeeld en de hoop uitgesproken dat de transitie van president Donald Trump naar de nieuw gekozen president Joe Biden in de Verenigde Staten vreedzaam zou verlopen. Alleen de Braziliaanse president Jair Bolsonaro vermeed kritiek op de excessen in de VS en herhaalde  zijn nabijheid tot Trump.

De extreemrechtse Braziliaanse president Bolsonaro zei dat hij “alles had gevolgd” wat er in Washington gebeurde. Hij sprak bij de ingang van zijn ambtswoning in Brasilia met supporters die hem hierover ondervroegen. “U weet dat ik met Trump verbonden ben en u weet wat mijn antwoord is. Er waren veel beschuldigingen van fraude”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november, waarin Democraat Joe Biden de Republikeinse Trump versloeg. Hij herhaalde ook zijn overtuiging dat er bij zijn eigen verkiezing in 2018 “fraude was gepleegd” om te voorkomen dat hij in de eerste ronde zou winnen. Ook was Bolsonaro – de “tropische Trump” – de laatste van de leiders van de G20-groep van geïndustrialiseerde en opkomende machten die Biden feliciteerden met zijn overwinning.
Infobae

De Argentijnse president Alberto Fernández veroordeelde de gewelddaden die plaatsvonden in het Capitool van Washington in de Verenigde Staten en gepleegd werden door aanhangers van Donald Trump. “We spreken onze veroordeling uit over de ernstige gewelddaden en de zware belediging van het Congres die vandaag in Washington DC plaatsvonden”, schreef Fernández op zijn Twitter-account. “We zijn ervan overtuigd dat er een vreedzame overgang zal komen die de wil van het volk respecteert en we spreken onze grootste steun uit voor de verkozen president Joe Biden”, voltooide de Argentijnse president.
Página 12

De regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela sprak in een officiële verklaring haar bezorgdheid uit over de gewelddaden die plaatsvonden in de stad Washington, Verenigde Staten. “Venezuela veroordeelt de politieke polarisatie en de geweldsspiraal die slechts de diepe crisis weerspiegelt die het politieke en sociale systeem van de Verenigde Staten momenteel doormaakt. Met deze ongelukkige episode ondergaan de Verenigde Staten hetzelfde als wat ze in andere landen hebben gegenereerd met hun agressieve beleid. Venezuela hoopt dat de gewelddaden binnenkort zullen stoppen en dat het Amerikaanse volk eindelijk een nieuwe weg naar stabiliteit en sociale rechtvaardigheid kan inslaan.
Gobierno Bolivariano de Venezuela

De president van Colombia, Iván Duque, verwierp de gebeurtenissen in Washington en verzekerde dat het land “volledig vertrouwen heeft in de soliditeit van de instellingen” van de Verenigde Staten. Via zijn Twitter-account zei Duque ook dat hij vertrouwen had in de waarden van respect voor de democratie en de rechtsstaat, “die onze landen sinds het begin van ons republikeinse leven delen”. De president, die zijn afwijzing van de gewelddaden benadrukte die tijdens het tellen van de stemmen van het kiescollege in het Congres werden gepresenteerd, betuigde zijn solidariteit en steun aan de parlementariërs en alle instellingen.
El Espectador

De president van Ecuador, Lenín Moreno zei op twitter: “We verwerpen de gewelddaden dievandaag in Washington worden gepleegd”. Evenzo zei de Ecuadoraanse president dat “de traditionele Amerikaanse rechtsstaat, het institutionele kader en de garanties van een eerlijk proces moeten worden gerespecteerd. In een democratie is de erkenning van de wil van de burgers noodzakelijk”, concludeerde Moreno in zijn boodschap.
Expreso

Het secretariaat-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) gaf een verklaring uit waarin ze de aanval op de instellingen in de Verenigde Staten veroordeelt en verwerpt, die werd gepleegd door demonstranten die niet op de hoogte zijn van de recente verkiezingsresultaten. “Democratie heeft haar fundamentele pijler in de onafhankelijkheid van de machten van de staat, die volledig vrij van druk moeten optreden. Het uitoefenen van geweld en vandalisme tegen de instellingen vormt een ernstige aanval op het democratisch functioneren. We dringen erop aan de nodige rationaliteit terug te vinden en het verkiezingsproces af te sluiten in overeenstemming met de grondwet en de bijbehorende institutionele procedures.”
OAS

De Chileense president Sebastián Piñera zei via Twitter: “Chili verwerpt acties die gericht zijn op het veranderen van het democratische proces in de Verenigde Staten en veroordeelt geweld en ongeoorloofde inmenging in constitutionele instellingen. Chili vertrouwt op de kracht van de Amerikaanse democratie om de wet de rechtsstaat te garanderen”.
Nodal

Luis Lacalle Pou, de president van Uruguay zei op Twitter: “We spreken onze diepste afwijzing uit van de gewelddaden die vandaag in het Amerikaanse Congres hebben plaatsgevonden, in het vertrouwen dat de democratische waarden van die natie zullen zegevieren over elke poging om haar instellingen te ondermijnen.
Nodal

De Mexicaanse Senaat veroordeelde het geweld dat plaatsvond in het Capitool in Washington  door aanhangers van president Donald Trump. De voorzitter van de politieke coördinatieraad van de senaat, Ricardo Monreal, verklaarde op Twitter dat ze solidair zijn met hun tegenhangers en met de relevantie van hun werk. “De Mexicaanse Senaat is solidair. We veroordelen geweld in al zijn vormen en, in overeenstemming met onze grondwettelijke principes, spreken we ons uit voor de vreedzame oplossing van alle verschillen. We hopen dat in de politieke overgang van het buurland de voorzichtigheid en de rechtsstaat regeren”, schreef hij.
La Hora

 

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This