Politiek & Maatschappij

Protesten tegen excessief politiegeweld in Mexico

8 juni 2020

Protesten tegen excessief politiegeweld in Mexico

Sinds 3 juni zijn er hevige protesten uitgebroken in de Mexicaanse staat Jalisco na de dood van een 30-jarige man door politiegeweld. Het slachtoffer, Giovanni López, werd op 4 mei gearresteerd voor het niet dragen van een mondkapje op de openbare weg. De volgende dag ontdekte zijn familie dat hij dood was. Aanleiding voor de recente protesten is het openbaar maken van de video van de gewelddadige arrestatie van Giovanni López.

Volgens de gouverneur van Jalisco, Enrique Alfaro, zijn drie politieagenten gearresteerd voor de moord op López. Na zijn arrestatie zou López de nacht hebben doorgebracht in een politiecel. Vermoedelijk werd de man door diverse politieagenten in elkaar geslagen en stierf hij de volgende dag in een medisch centrum. Een maand lang wisten alleen zijn familie en de lokale autoriteiten van deze gebeurtenis. Het naar buiten brengen van de zaak door de openbare aanklager en de gouverneur van Jalisco leidde tot een golf van verontwaardiging in Jalisco, maar ook elders in Mexico.

De dood van López is één van de vele gevallen van buitensporig politiegeweld in Mexico. Op 3 juni werd ook een video getoond waarin te zien is hoe enkele politieagenten tegen de nek van een man trappen in de stad Tijuana. De man overleed.

Tussen 2007 en 2017 zijn meer dan duizend Mexicanen het slachtoffer geworden van moord, geweld, martelingen of ontvoeringen door overheidsfunctionarissen. Veelal is er sprake van een samenwerking tussen politie en criminele organisaties.

In 2014 verdwenen 43 studenten in Ayotzinapa nadat ze door politieagenten werden aangevallen. in 2017 werden er in de staat Veracruz vijf jongeren gearresteerd die sindsdien vermist zijn.

De huidige gebeurtenissen vallen samen met de dood van George Floyd door politiegeweld in de Verenigde Staten, waardoor de protesten zich uitbreidden naar de Amerikaanse ambassade in Mexico-stad.

De afdeling mensenrechten van de Verenigde Naties in Mexico sloeg afgelopen zaterdag alarm vanwege de verdwijning van zeker zes jongeren in Jalisco, en mogelijk ligt het aantal vermisten hoger. Ze waren gearresteerd tijdens de protesten tegen de dood van López. Van de jongeren ontbreekt nog ieder spoor.

 

Bron: El País

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This