Politiek & Maatschappij

Protesten tegen excessief politiegeweld in Mexico

8 juni 2020

Protesten tegen excessief politiegeweld in Mexico

Sinds 3 juni zijn er hevige protesten uitgebroken in de Mexicaanse staat Jalisco na de dood van een 30-jarige man door politiegeweld. Het slachtoffer, Giovanni López, werd op 4 mei gearresteerd voor het niet dragen van een mondkapje op de openbare weg. De volgende dag ontdekte zijn familie dat hij dood was. Aanleiding voor de recente protesten is het openbaar maken van de video van de gewelddadige arrestatie van Giovanni López.

Volgens de gouverneur van Jalisco, Enrique Alfaro, zijn drie politieagenten gearresteerd voor de moord op López. Na zijn arrestatie zou López de nacht hebben doorgebracht in een politiecel. Vermoedelijk werd de man door diverse politieagenten in elkaar geslagen en stierf hij de volgende dag in een medisch centrum. Een maand lang wisten alleen zijn familie en de lokale autoriteiten van deze gebeurtenis. Het naar buiten brengen van de zaak door de openbare aanklager en de gouverneur van Jalisco leidde tot een golf van verontwaardiging in Jalisco, maar ook elders in Mexico.

De dood van López is één van de vele gevallen van buitensporig politiegeweld in Mexico. Op 3 juni werd ook een video getoond waarin te zien is hoe enkele politieagenten tegen de nek van een man trappen in de stad Tijuana. De man overleed.

Tussen 2007 en 2017 zijn meer dan duizend Mexicanen het slachtoffer geworden van moord, geweld, martelingen of ontvoeringen door overheidsfunctionarissen. Veelal is er sprake van een samenwerking tussen politie en criminele organisaties.

In 2014 verdwenen 43 studenten in Ayotzinapa nadat ze door politieagenten werden aangevallen. in 2017 werden er in de staat Veracruz vijf jongeren gearresteerd die sindsdien vermist zijn.

De huidige gebeurtenissen vallen samen met de dood van George Floyd door politiegeweld in de Verenigde Staten, waardoor de protesten zich uitbreidden naar de Amerikaanse ambassade in Mexico-stad.

De afdeling mensenrechten van de Verenigde Naties in Mexico sloeg afgelopen zaterdag alarm vanwege de verdwijning van zeker zes jongeren in Jalisco, en mogelijk ligt het aantal vermisten hoger. Ze waren gearresteerd tijdens de protesten tegen de dood van López. Van de jongeren ontbreekt nog ieder spoor.

 

Bron: El País

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This