Politiek & Maatschappij

Pro- en anti-Bolsonaro demonstranten raken slaags in São Paulo

7 juni 2020

In de Braziliaanse stad São Paulo hebben verschillende relletjes plaatsgevonden tussen voorstanders en tegenstanders van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Vooral op de Avenida Paulista, een brede straat in het hart van de stad, was het onrustig. Voorstanders van Bolsonaro en zijn zogeheten conservatieve waarden waren daar om een “sluiting” te eisen van het hooggerechtshof en het parlement. Ze vroegen daarbij om militair ingrijpen. Tegenstanders waren naar eigen zeggen aanwezig om de democratie te verdedigen en te strijden tegen een autoritair regime. Zij werden daarbij gesteund door de fans van verschillende voetbalclubs.

Ook in verschillende andere steden, waaronder Rio de Janeiro en Brasilia, waren demonstraties gaande. In São Paulo liepen de spanningen echter het hoogst op. Op dit moment bevindt Brazilië zich in een grote gezondheidscrisis die tevens politieke problemen verergert. Bolsonaro ontkent dat de uitbraak van COVID-19 een serieus probleem is. Tegelijkertijd zijn er verschillende onderzoeken gaande naar politieke inmenging van Bolsonaro en leden van zijn familie bij onder andere de militaire politie.

Bolsonaro zelf heeft niet officiëel gereageert op de schermutselingen, maar was wel aanwezig om zijn aanhangers in hoofdstad Brasilia te ontmoeten. Daarbij knuffelde hij met verschillende aanwezigen en pakte kinderen op. Hij droeg geen gezichtsmasker, terwijl dit wel verplicht is in de stad. Zaterdag klaagde Bolsonaro wederom in een serie tweets over de nationale en internationale pers, die volgens hem een linkse agenda propagandeert.

Latin American Herald Tribune

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This