Politiek & Maatschappij

Presidenten Mexico en Brazilië feliciteren Biden met overwinning

16 december 2020

Begin november waren de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De meeste regeringsleiders waren er snel bij om Joe Biden geluk te wensen met zijn overwinning. De presidenten van de twee grootste Latijns-Amerikaanse landen, Mexico en Brazilië, hebben echter lang gewacht met hun felicitaties.

Het heeft even geduurd, maar zes weken na de verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de presidenten van Mexico en Brazilië, Andrés Manuel López Obrador en Jair Bolsonaro, Joe Biden gefeliciteerd met diens overwinning. Terwijl de meeste regeringsleiders al veel eerder hun felicitaties hadden overgebracht hebben López Obrador en Bolsonaro gewacht tot de verkiezing van Biden deze week door de Amerikaanse kiesmannen bevestigd werd. Ze schaarden zich hiermee in een kleine groep, waartoe ook de Russische president Poetin behoorde. Deze laatste wenste Biden gisteren “veel succes”.

Hun aarzeling kwam beide mannen op forse kritiek te staan in eigen land. Rubens Ricupero, voormalig Braziliaans ambassadeur in de Verenigde Staten vertelde The Guardian dat hij gelooft dat de meeste Braziliaanse diplomaten met stomheid geslagen waren door het uitblijven van erkenning van de verkiezingsuitslag door Bolsonaro: “Het is een idiote reactie die gespeend is van iedere diplomatieke logica.” Zelfs vice-president Hamilton Mourão leek verbijsterd door de houding van zijn baas en wist op vragen van journalisten naar het waarom slechts zijn schouders op te halen en te antwoorden dat hij geen idee had.

De Braziliaanse journalist Guga Chacra denkt dat Bolsonaro werd gedreven door echte bewondering voor Trump, die hij vaak citeerde als inspiratiebron. “Hij feliciteerde Biden niet omdat hij iets tegen de man heeft, maar omdat hij Trump werkelijk verafgoodt. Hij bewondert hem en denkt misschien ook dat hij zijn eigen overwinning voor een deel aan Trump te danken heeft.”

En ook nu het dan eindelijk zover was leken de gelukwensen niet echt van harte. Zo was de brief van López Obrador met twee kantjes koel en uiterst kort in vergelijking tot de zeven enthousiaste bladzijden die hij aan Donald Trump schreef nadat hijzelf in 2018 tot president gekozen was. Hij presenteerde zich toen als mede-populist: “We slaagden er allebei in om de kiezers en de burgers in het centrum te plaatsen en de politieke elite aan de kant te schuiven.” Die brief was getekend met “abrazos” (omhelzingen), terwijl de brief aan Biden afsloot met het koele “saludo” (groeten). Ondanks Trumps onbeleefde commentaar richting Mexico tijdens zijn campagne en de eerste jaren van zijn presidentschap ontwikkelden beide mannen een onwaarschijnlijke relatie. Mexicaanse diplomaten voorzien vier ijzige jaren voor de VS-Mexico relatie, als er niet iemand rond López Obrador tussenbeide komt.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This