Politiek & Maatschappij

President Duque steunt voorganger

7 augustus 2020

President Duque steunt voorgangerElders zijn politici nog wel eens huiverig om zich met de rechtspraak te bemoeien, maar de Colombiaanse president Iván Duque verklaarde afgelopen donderdag dat hij vierkant achter zijn politieke mentor Álvaro Uribe blijft staan. Die wordt verdacht van fraude en van het manipuleren van een getuige. Het Colombiaanse Openbaar Ministerie plaatste de rechtse Uribe dinsdag onder huisarrest vanwege aanklachten die voortvloeien uit een vete met zijn linkse mede-senator Iván Cepeda.

Nadat Uribe, president van 2002 tot 2010, onder huisarrest geplaatst was, verklaarde Duque over zijn voorganger: “Ik was, ik ben en ik zal altijd overtuigd zijn van zijn onschuld en zijn eerbaarheid”. Bovendien bekritiseerde hij het rechtssysteem in zijn land.

Volgens de huidige president is er geen tegenstrijdigheid in zijn uitlatingen als privépersoon en zijn respect als regeringsleider voor overheidsinstituten: ook zo’n leider heeft vrijheid van meningsuiting, aldus Duque in een vraaggesprek met buitenlandse correspondenten.

Hoewel de twee regelmatig van mening verschilden over bepaalde zaken, en Uribe’s kritiek Duque de steun kostte van het conservatieve deel van zijn Centrum Democratische Partij, hebben ze elkaar nodig om het onder Uribe ingezette beleid voort te zetten. Duque toont zich daarbij verzoenender dan zijn mentor, maar zijn beleid is vergelijkbaar.

Lastig daarbij is dat Duque geacht wordt uitvoering te geven aan het vredesverdrag dat onder zijn directe voorganger Juan Manuel Santos gesloten werd met de gewapende guerrillabeweging FARC, maar waar Uribe fel op tegen was. Duque heeft ook zijn bedenkingen, maar heeft de overeenkomst tot op heden niet opgezegd. Wel toonde hij zijn verbazing over het feit dat veroordeelde voormalige guerrilleros als onderdeel van dat vredesverdrag zitting hebben in het parlement, terwijl “iemand die Colombia met heel zijn hart verdedigd heeft” zich niet in vrijheid kan voorbereiden op een politiek gemotiveerd proces.

Duque moet echter oppassen zich al te zeer in het kamp van Uribe te plaatsen, omdat deze laatste meerdere rechtszaken wegen corruptie, spionage, steun aan paramilitaire organisaties en meer dan tweeduizend buitengerechtelijke executies boven het hoofd hangt.

El País

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This