Politiek & Maatschappij

PPP/C wint de algemene en regionale verkiezingen van 2020 in Guyana

9 juni 2020

Redactie

PPP/C wint de algemene en regionale verkiezingen van 2020 in Guyana

De oppositiepartij PPP/C is de duidelijke winnaar geworden van de algemene en regionale verkiezingen van 2 maart 2020 na de nationale hertelling van de laatste stembus uit regio vier, Demerara-Mahaica, afgelopen zondag. De partij behaalde meer dan 15.500 stemmen over zijn belangrijkste rivaal – A Partnership for National Unity / Alliance for Change (APNU/ AFC).  De huidige president David Granger was de coalitiekandidaat en Irfaan Ali stond kandidaat voor de PPP/C.

De hertelling van de verkiezingen werd bijgewoond door vertegenwoordigers van alle negen politieke partijen die de verkiezingen betwistten, waarnemers van de Caribische Gemeenschap (Caricom), de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en lokale waarnemers, waaronder de Private Sector Commission en de Amerikaanse Kamer van Koophandel (AmCham).

Op 2 maart verliep de oorspronkelijke telling van de uitgebrachte stembiljetten vlot en was in negen regio’s afgerond met de PPP/C aan de leiding. Daarna traden er storingen op bij de telling in regio 4, wat leidde tot de vraag naar transparantie bij zowel lokale als internationale waarnemers. Dit resulteerde in een zaak van het Hooggerechtshof, toen alle partijen, behalve APNU/AFC, protesteerden tegen de gang van zaken, waardoor de regerende coalitie meer stemmen zou kunnen behalen.

De voorzitter van de nationale kiescommissie (GECOM), de gepensioneerde rechter Claudette Singh, stemde in met een hertelling van de stemmen, die was voorgesteld door president David Granger en waarmee oppositieleider Bharrat Jagdeo had ingestemd na een tussenkomst van verschillende Caricom-leiders. Sindsdien hebben beide leiders zich ertoe verbonden de resultaten van de hertelling te aanvaarden.

Naarmate het hertellingproces vorderde, hebben stemmen van de binnenlandse en internationale gemeenschap – lokale kerkleiders, de Private Sector Commission, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassadeurs van de VS, de EU, het VK, Caricom, OAS opgeroepen tot aanvaarding van de hertelling door alle partijen, wat leidt tot een vreedzame overgang voor de nieuwe regering die is gekozen door de bevolking van Guyana.

Guyana Times

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This