Politiek & Maatschappij

Politieke crisis in Haïti verergerd

23 september 2020

Redactie

Al eerder schreven we over de politieke crisis in Haïti en over het toenemende geweld van gewapende bendes. Het afgelopen weekeinde verergerde de politieke crisis zich, terwijl gewapende bendes huishielden in Bel Air, een oude wijk dichtbij het centrum van Port-au-Prince. De wijk was de afgelopen maand al enkele malen eerder tot een slachtveld gemaakt door bendes, met doden en gewonden en veel materiële schade. Ook afgelopen zaterdag vielen er twee doden, terwijl huizen in brand gestoken werden en bewoners slechts het vege lijf konden redden. Ze vinden soms onderdak bij familie en vrienden in nabijgelegen buurten, maar velen bivakkeren in de openlucht, op de grote ster midden op het plein Champs de Mars tegenover het presidentieel paleis.

Hoewel de getroffenen vlakbij het centrum van de macht proberen te overleven, heeft de president nog niet gereageerd op het geweld noch hulp aan de overlevenden gegeven. Ook van de kant van de politie blijft het stil. De doden die de afgelopen tijd vielen zijn daarom slechts een schatting; officiële cijfers ontbreken. De stilte van de politie heeft misschien te maken met het feit dat er één naam rond zingt wanneer mensen gevraagd wordt naar de aanstichter van het geweld: Jimmy Chérisier, een voormalig politieman die al geruime tijd met bendegeweld in verband gebracht wordt en die, naar verluid, zijn invloedssfeer wil uitbreiden naar de wijk Bel Air. Vertrekken de bewoners niet goedschiks, dan maar kwaadschiks door moorden en brandstichting.

Een andere reden voor de stilte van de politie is de verdeeldheid binnen het korps en het feit dat hun terechte klachten over gebrekkig materiaal en lage salarissen niet gehoord worden. In reactie hierop heeft een aantal van hen zich verenigd in de beweging Fantôme 509, die met geweld probeert het gelijk te halen. Op die wijze slaagden ze er half september in om twee collega’s te ‘bevrijden’. De agenten waren gearresteerd in verband met het onderzoek naar de moord op de deken van de orde van advocaten enkele weken eerder.

En de president? Hij kondigde het afgelopen weekend aan dat hij erin geslaagd is een nieuwe tijdelijke kiesraad samen te stellen, nadat de eerdere raad onlangs collectief ontslag had genomen. Normaal is de samenstelling van deze raad, CEP volgens de Haïtiaanse afkorting, een proces van onderhandeling tussen oppositie en regeringspartijen, waarbij geprobeerd wordt consensus te bereiken over de negen leden die elk een sector van de Haïtiaanse samenleving vertegenwoordigen. Het feit dat de president zelf de leden heeft geselecteerd en benoemd is aanleiding tot protest, woede en ook zorg. Glijdt Haïti af in de richting van een dictatuur, vragen sommigen zich af. Het lijkt erop dat de verkiezingen tegen elke prijs op korte termijn gehouden moeten worden. Is het toeval dat de Amerikaanse ambassadrice enkele dagen eerder tweette dat president Jovenel Moïse snel een kiesraad moest benoemen, terwijl zij de oppositie waarschuwde hier toch vooral mee in te stemmen op straffe van “sancties”?

website COEH (Coordination Europe-Haïti)

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This