Politiek & Maatschappij

Politiegeweld in Rio de Janeiro tijdens lockdown

17 mei 2020

In Complexo do Alemão, een groot gebied in Rio de Janeiro bestaande uit verschillende favelas, zijn twaalf mensen omgekomen bij een politieactie. Bewoners geven aan dat de politie onnodig geweld gebruikte, waardoor het voor hen onmogelijk was thuis te blijven en afstand van elkaar te houden, zoals geadviseerd wordt wegens Covid-19. Afgelopen vrijdag deed de politie een inval gericht op de drugshandel in het gebied, waarbij handgranaten, gepantserde voertuigen en vuurwapens gebruikt werden. Hierbij kwamen maar liefst twaalf mensen om het leven, waarvan slechts vijf volgens de politie banden met drugsbendes hadden.

Activisten en lokale leiders geven aan dat politieagenten huizen binnendrongen en bewoners in elkaar sloegen. Op sociale media werden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Lokaal nieuwsprogramma Voz da Comunidade beschreef het als een oorlogssituatie. De chaos en angst die dit veroorzaakte leidde ertoe dat veel bewoners hun huizen verlieten, waardoor op straat groepen mensen samenschoolden. Activist Raul Santiago tweette daarom: “Menigtes vermijden? Sociale isolatie? Het is onmogelijk in deze omstandigheden.”

De politie geeft aan dat de actie gericht was op de aanwezigheid van drugs- en wapenhandel in het gebied. Een van de slachtoffers zou een bendelid zijn die de drugshandel in Pavão-Pavãozinho, een favela grenzend aan de rijke buurt Ipanema, leidde.

Latin American Herald Tribune

Gerelateerde berichten

Franse straf voor opstandige slaven

Franse straf voor opstandige slaven

Nadat Saint-Domingue in 1804 na een slavenopstand onder nieuwe naam Haïti onafhankelijk was geworden, wilde de voormalige kolonisator Frankrijk de nieuwe republiek niet erkennen. Dat gebeurde pas in ruil van een kolossale schuldenlast om de ex-slavenhouders te compenseren. De afbetaling van de schuld duurde ruim een eeuw, waarin Haïti omgerekend naar nu vijftien tot twintig keer het eigen jaarlijkse nationaal inkomen aan Frankrijk heeft betaald. Dat heeft de ontwikkeling van Haïti ernstig belemmerd. Toch voelt Frankrijk niets voor betaling van een schadevergoeding.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This