Politiek & Maatschappij

Politiegeweld in Rio de Janeiro tijdens lockdown

17 mei 2020

In Complexo do Alemão, een groot gebied in Rio de Janeiro bestaande uit verschillende favelas, zijn twaalf mensen omgekomen bij een politieactie. Bewoners geven aan dat de politie onnodig geweld gebruikte, waardoor het voor hen onmogelijk was thuis te blijven en afstand van elkaar te houden, zoals geadviseerd wordt wegens Covid-19. Afgelopen vrijdag deed de politie een inval gericht op de drugshandel in het gebied, waarbij handgranaten, gepantserde voertuigen en vuurwapens gebruikt werden. Hierbij kwamen maar liefst twaalf mensen om het leven, waarvan slechts vijf volgens de politie banden met drugsbendes hadden.

Activisten en lokale leiders geven aan dat politieagenten huizen binnendrongen en bewoners in elkaar sloegen. Op sociale media werden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Lokaal nieuwsprogramma Voz da Comunidade beschreef het als een oorlogssituatie. De chaos en angst die dit veroorzaakte leidde ertoe dat veel bewoners hun huizen verlieten, waardoor op straat groepen mensen samenschoolden. Activist Raul Santiago tweette daarom: “Menigtes vermijden? Sociale isolatie? Het is onmogelijk in deze omstandigheden.”

De politie geeft aan dat de actie gericht was op de aanwezigheid van drugs- en wapenhandel in het gebied. Een van de slachtoffers zou een bendelid zijn die de drugshandel in Pavão-Pavãozinho, een favela grenzend aan de rijke buurt Ipanema, leidde.

Latin American Herald Tribune

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This