Politiek & Maatschappij

Plastic gordijn laat familieleden knuffelen in São Paulo

5 juli 2020

In verschillende verpleeghuizen in São Paulo kunnen familieleden eindelijk weer knuffelen met hun ouders, opa’s of oma’s die door covid-19 in quarantaine zitten. Door het zogenaamde knuffelgordijn kunnen ze elkaar zien en aanraken met slechts een dunne laag plastic ertussen. Autoriteiten raden aan al het fysieke contact met ouderen te mijden, omdat zij extra vatbaar zijn voor het coronavirus. Het knuffelgordijn geeft een goed alternatief, zo vindt ook Maria Paula Moreas, die haar vader al 100 dagen niet had aangeraakt. “Het was een knuffel voor ons hart; we hadden het nodig,” zo vertelt ze aan EFE.

Ergotherapeut Mayara Martins is positief over het gordijn: “Het dunne plastic maakt dat je elkaars lichaam goed kan voelen. Hierdoor worden neurotransmitters en hormonen aangemaakt die een goed gevoel geven.” Het helpt ouderen de emotionele gevolgen van deze crisis te dragen, zeker omdat we niet weten hoe lang deze situatie nog gaat duren, aldus Martins.

De bedenker van het knuffelgordijn, Bruno Zani, begon de installatie als vrijwilliger in verpleeghuizen op te zetten. Hij werkte hiervoor samen met dokters, psychologen, geriaters, zodat het gordijn “absoluut veilig” zou zijn. Hij is verrast over de positieve aandacht van zijn uitvinding, die hoop geeft in een tijd waarin Brazilië gedomineerd wordt door negatief nieuws. Brazilië is het zwaarst getroffen land in Zuid Amerika: al 60.000 stierven aan covid-19, op een totaal van 1.5 miljoen besmettingen.

In verschillende verpleeghuizen in São Paulo kunnen familieleden eindelijk weer knuffelen met hun ouders, opa's of oma's die door covid-19 in quarantaine zitten. Door het zogenaamde knuffelgordijn kunnen ze elkaar zien en aanraken met slechts een dunne laag plastic ertussen. Autoriteiten raden aan al het fysieke contact met ouderen te mijden, omdat zij extra vatbaar zijn voor het coronavirus. Het knuffelgordijn geeft een goed alternatief, zo vindt ook Maria Paula Moreas, die haar vader al 100 dagen niet had aangeraakt. "Het was een knuffel voor ons hart; we hadden het nodig," zo vertelt ze aan EFE.

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This