Politiek & Maatschappij

Peruaanse oproerpolitie blokkeert snelwegen

22 april 2020

Redactie

Peru heeft al ruim vijf weken een van de meest strenge  lockdowns van Latijns Amerika en dat begint zijn tol te eisen. De armere bewoners van de hoofdstad Lima, veelal oorspronkelijk afkomstig uit de provincie, zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van werk buiten de deur: als taxichauffeur, straatverkoper of hulp in de huishouding. Zij zaten van de ene op de andere dag zonder inkomsten en zien nu geen andere uitweg dan terug te gaan naar hun familie buiten de stad.

Bij gebrek aan openbaar vervoer zijn duizenden mensen begonnen terug te lopen naar hun huis in het Andesgebergte. Op de televisie werden afgelopen maandag beelden vertoond van honderden gezinnen, vaak met jonge kinderen en bepakt met koffers en tassen, te voet op weg naar hun familie. De oproerpolitie probeert de mensen tegen te houden door een belangrijke toegangsweg naar het Andesgebergte af te zetten en mensen met traangas te bestoken.

“Hier in Lima is geen werk meer en geen mogelijkheid om voor ons eten te betalen, we hebben geen spaargeld meer”, vertelt Maricela de la Cruz aan een journalist van Associated Press. “We hebben al het mogelijke gedaan om de dertig dagen in quarantaine vol te houden. Maar nu willen we terug, want we hebben een huis, familie, iemand die ons kan helpen –  hier in Lima hebben we helemaal niemand”, zei De La Cruz, die probeert terug te reizen naar Huancayo in het Andesgebergte.

Ondanks het feit dat Peru een van de landen is die de zwaarste maatregelen heeft getroffen om het virus onder controle te krijgen, telde het land op maandag 16.325 bevestigde besmettingen met Covid-19, en 400 sterfgevallen. Hiermee kwam het land op de tweede plaats in Zuid-Amerika, achter Brazilië, terwijl Brazilië een totale bevolking heeft die zeven maal groter is.

De regering heeft een enorm pakket aan steunmaatregelen gelanceerd, ter waarde van negentig miljard soles (ongeveer 24,5 miljard Euro), gelijk aan ongeveer 12% van het BPP, waaronder miljoenen voor veertiendaagse uitkeringen aan Peru’s armste gezinnen. Maar dit blijkt niet voldoende. Volgens het Peruaanse bureau voor de statistiek is 70% van de Peruanen werkzaam in de informele sector. “De regering kan niet veel langer doorgaan met deze harde lockdown”, zegt Alonso Segura, voormalig minister van Financiën. “Bedrijven gaan failliet en mensen worden wanhopig. Meer dan een economisch probleem is het hier een sociaal probleem.”

The Guardian

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This