Politiek & Maatschappij

Peruaanse archeologe Ruth Shady bedreigd

10 december 2020

Werelderfgoed prooi voor illegale landinvasies

Van de stad Caral, ongeveer tweehonderd kilometer ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima, zijn nog slechts ruïnes over. Maar dat maakt Caral niet minder belangrijk: het is de oudste stad van het Amerikaanse continent en was een levendige gemeenschap in de tijd dat in Egypte de grote piramides gebouwd werden. Nu worden de stad en haar ontdekker bedreigd.

Caral werd al in de jaren vijftig ontdekt, maar omdat archeologische voorwerpen die op moment de interesse hadden (zoals keramiek) ontbraken, werd de site niet echt onderzocht. Dit veranderde in de jaren negentig, toen de Peruaanse archeologe Ruth Shady het gebied onder haar hoede nam. Zij ontdekte dat Caral en omringende sites ongeveer 2500 voor Christus al bewoond waren. Caral besloeg maar liefst honderdvijftig hectaren en telde naast tempels en amfitheaters ook veel gewone huizen. Het lijkt erop dat Caral een vreedzame samenleving was: er zijn geen wapens of sporen van geweld gevonden, maar wel resten van fluiten en hoorns. Veel moet nog worden onderzocht, maar de verwachting is dat Caral ook antwoord zal kunnen geven op vragen rond de latere civilisaties in Peru. In 2009 werd Caral tot Werelderfgoed verklaard door de UNESCO.

En nu wordt ditzelfde gebied bedreigd door mensen op zoek naar bouwgrond. Directeur Ruth Shady, die door de BBC werd uitgeroepen tot een van de honderd belangrijkste vrouwen van het jaar 2020, deed aangifte bij de politie van Supe, waar Caral onder valt maar kreeg nul op het rekest. Ze werd telefonisch bedreigd door mensen die zeiden haar “vijf meter onder de grond te zullen begraven” nadat ze geprotesteerd had tegen de illegale bouwconstructies. Maar de politie doet niets. In eerste instantie zeiden zij dat bescherming van de archeologische geen prioriteit had. En daarna verklaarden ze dat er gebrek aan personeel is. Shady wordt wel gesteund door de officier van justitie die haar vergezelde bij een bezoek aan de illegaal gebouwde hutjes, maar als handhaving en bescherming door de politie uitblijven zal de bezetting van Caral zich slechts uitbreiden.

Bronnen: Movimiento Manuela Ramos, La República, Wikipedia

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This