Politiek & Maatschappij

Peruaanse archeologe Ruth Shady bedreigd

10 december 2020

Werelderfgoed prooi voor illegale landinvasies

Van de stad Caral, ongeveer tweehonderd kilometer ten noorden van de Peruaanse hoofdstad Lima, zijn nog slechts ruïnes over. Maar dat maakt Caral niet minder belangrijk: het is de oudste stad van het Amerikaanse continent en was een levendige gemeenschap in de tijd dat in Egypte de grote piramides gebouwd werden. Nu worden de stad en haar ontdekker bedreigd.

Caral werd al in de jaren vijftig ontdekt, maar omdat archeologische voorwerpen die op moment de interesse hadden (zoals keramiek) ontbraken, werd de site niet echt onderzocht. Dit veranderde in de jaren negentig, toen de Peruaanse archeologe Ruth Shady het gebied onder haar hoede nam. Zij ontdekte dat Caral en omringende sites ongeveer 2500 voor Christus al bewoond waren. Caral besloeg maar liefst honderdvijftig hectaren en telde naast tempels en amfitheaters ook veel gewone huizen. Het lijkt erop dat Caral een vreedzame samenleving was: er zijn geen wapens of sporen van geweld gevonden, maar wel resten van fluiten en hoorns. Veel moet nog worden onderzocht, maar de verwachting is dat Caral ook antwoord zal kunnen geven op vragen rond de latere civilisaties in Peru. In 2009 werd Caral tot Werelderfgoed verklaard door de UNESCO.

En nu wordt ditzelfde gebied bedreigd door mensen op zoek naar bouwgrond. Directeur Ruth Shady, die door de BBC werd uitgeroepen tot een van de honderd belangrijkste vrouwen van het jaar 2020, deed aangifte bij de politie van Supe, waar Caral onder valt maar kreeg nul op het rekest. Ze werd telefonisch bedreigd door mensen die zeiden haar “vijf meter onder de grond te zullen begraven” nadat ze geprotesteerd had tegen de illegale bouwconstructies. Maar de politie doet niets. In eerste instantie zeiden zij dat bescherming van de archeologische geen prioriteit had. En daarna verklaarden ze dat er gebrek aan personeel is. Shady wordt wel gesteund door de officier van justitie die haar vergezelde bij een bezoek aan de illegaal gebouwde hutjes, maar als handhaving en bescherming door de politie uitblijven zal de bezetting van Caral zich slechts uitbreiden.

Bronnen: Movimiento Manuela Ramos, La República, Wikipedia

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This