Politiek & Maatschappij

Peru: land van verkrachters?

21 oktober 2020

Vier groepsverkrachtingen binnen één maand

De feministische vrouwenorganisatie Manuela Ramos zet zich in Peru al meer dan veertig jaar in voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. En al jaren vormt de strijd tegen geweld tegen vrouwen een van de speerpunten van hun werk. Zo zijn ze sinds het begin van de corona-crisis extra alert op een eventuele toename van geweld tegen vrouwen.

Net als in andere landen, ook in Nederland, neemt huiselijk geweld het laatste half jaar toe, een direct gevolg van gedwongen thuiszitten, oplopende spanningen en minder sociale controle. Maar ook buitenshuis neemt het geweld toe. Zo signaleerde Manuela Ramos in de afgelopen maand vier groepsverkrachtingen. Onder de kop “Peru: land van verkrachters – vier gevallen van groepsverkrachting in minder dan één maand” vraagt de organisatie aandacht voor dit schrijnende probleem. In Lima werden enkele dagen geleden vijf jonge mannen opgepakt op beschuldiging van het verkrachten van een 21-jarige vrouw. De mannen verklaarden dat de groepsseks met toestemming van de vrouw had plaats gevonden en de advocaat van een van hen stelt dat er geen sprake was van seksueel geweld. De arts die de vrouw onderzocht spreekt dit tegen: haar verwondingen kunnen alleen het gevolg van verkrachting zijn. Een paar dagen eerder werd in Ica, een stad ten zuiden van Lima, een meisje door drie mannen verkracht. En eind september verkrachtten vier mannen een vrouw van 54 in Cusco.

En of de verkrachting zelf al niet erg genoeg is wordt het trauma vaak nog vergroot doordat de daders niet gestraft worden. Tegen de vijf jonge mannen in Lima heeft de openbare aanklager negen maanden voorwaardelijk geëist, en in afwachting van hun proces lopen de mannen nog vrij rond. Lisbeth Guillén, binnen Manuela Ramos de coördinator van het programma Macht en Politiek, zei tijdens een persconferentie dat de overheid wettelijk over diverse middelen beschikt om seksueel geweld aan te pakken, maar dat dit te weinig gebeurt. “Deze vier gevallen tonen ons opnieuw het geweld tegen vrouwen in ons land tijdens deze gezondheidscrisis”, zei Guillén tegen het Peruaanse nieuwsnetwerk Wayka.

Bron: Facebook Movimiento Manuela Ramos

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This