Politiek & Maatschappij

Peru: land van verkrachters?

21 oktober 2020

Vier groepsverkrachtingen binnen één maand

De feministische vrouwenorganisatie Manuela Ramos zet zich in Peru al meer dan veertig jaar in voor vrouwenrechten en gendergelijkheid. En al jaren vormt de strijd tegen geweld tegen vrouwen een van de speerpunten van hun werk. Zo zijn ze sinds het begin van de corona-crisis extra alert op een eventuele toename van geweld tegen vrouwen.

Net als in andere landen, ook in Nederland, neemt huiselijk geweld het laatste half jaar toe, een direct gevolg van gedwongen thuiszitten, oplopende spanningen en minder sociale controle. Maar ook buitenshuis neemt het geweld toe. Zo signaleerde Manuela Ramos in de afgelopen maand vier groepsverkrachtingen. Onder de kop “Peru: land van verkrachters – vier gevallen van groepsverkrachting in minder dan één maand” vraagt de organisatie aandacht voor dit schrijnende probleem. In Lima werden enkele dagen geleden vijf jonge mannen opgepakt op beschuldiging van het verkrachten van een 21-jarige vrouw. De mannen verklaarden dat de groepsseks met toestemming van de vrouw had plaats gevonden en de advocaat van een van hen stelt dat er geen sprake was van seksueel geweld. De arts die de vrouw onderzocht spreekt dit tegen: haar verwondingen kunnen alleen het gevolg van verkrachting zijn. Een paar dagen eerder werd in Ica, een stad ten zuiden van Lima, een meisje door drie mannen verkracht. En eind september verkrachtten vier mannen een vrouw van 54 in Cusco.

En of de verkrachting zelf al niet erg genoeg is wordt het trauma vaak nog vergroot doordat de daders niet gestraft worden. Tegen de vijf jonge mannen in Lima heeft de openbare aanklager negen maanden voorwaardelijk geëist, en in afwachting van hun proces lopen de mannen nog vrij rond. Lisbeth Guillén, binnen Manuela Ramos de coördinator van het programma Macht en Politiek, zei tijdens een persconferentie dat de overheid wettelijk over diverse middelen beschikt om seksueel geweld aan te pakken, maar dat dit te weinig gebeurt. “Deze vier gevallen tonen ons opnieuw het geweld tegen vrouwen in ons land tijdens deze gezondheidscrisis”, zei Guillén tegen het Peruaanse nieuwsnetwerk Wayka.

Bron: Facebook Movimiento Manuela Ramos

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This