Politiek & Maatschappij

Paraguay roept noodtoestand uit vanwege hevige bosbranden in Gran Chaco

8 oktober 2020

Redactie

Het Paraguyaanse congres heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen terwijl bosbranden het land teisteren. Grote delen van het droge bos in Gran Chaco staan in vlam. De regio Gran Chaco is het woongebied van vee, jaguars en vele inheemse stammen.

De verklaring van de noodtoestand maakt fondsen vrij voor brandbestrijding en opent de deur voor internationale steun om de vlammen, die door het hele land razen, te temmen. De regering heeft verklaard dat twee vliegtuigen, gespecialiseerd in vuurbestrijding, zijn geland in Paraguay om de meest zwaar getroffen gebieden te ondersteunen. De buurlanden Argentinië, Bolivia en Brazilië hebben ook te maken met branden op historische schaal wegens droogte.

Het Nationale Secretariaat van Noodsituaties (SEN) in Paraguay heeft verklaard dat het 5.231 branden binnen 24 uur heeft gedetecteerd, de grootste in het beboste gebied van Gran Chaco. De voorzitter van SEN, Joaquin Roa, noemde de regio “een broeiplek voor bosbranden” nu er geen regen wordt verwacht en temperaturen hard zijn opgelopen. “Alle branden zijn onder controle, maar we hebben de slag nog niet gewonnen, we moeten op onze hoede blijven”, zei Roa.

Paraguay ’s Meteorologisch Instituut verwacht dat er voor 10 oktober geen regen zal vallen.

Bron: Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This