Politiek & Maatschappij

Paraguay drukt half miljoen rekenboeken met spelfouten

26 februari 2020

Vlak voor carnaval zijn de scholen in Paraguay na een lange zomervakantie weer begonnen. Kort daarvoor kondigde het ministerie van Onderwijs aan dat een half miljoen leerlingen tussen de zes en veertien jaar oud vanaf dat moment zouden beschikken over “nieuw en innovatief” lesmateriaal. Groot was de verrassing van docenten die het materiaal enkele weken geleden al in handen kregen: de boekjes staan vol spelfouten. Leerlingen lezen “claces”, “calacular” en “problamas” in plaats van “clases”, “calcular” en “problemas”, er ontbreken accenten en werkwoordvervoegingen sluiten niet aan op de bijbehorende persoonsvorm. De boeken hebben ongeveer 330.000 dollar gekost, volgens het ministerie van Onderwijs, een bedrag dat gefinancierd is door de Europese Unie.

De minister van Onderwijs, Eduardo Petta, gaf eerst zijn ambtenaren de schuld van de spelfouten, daarna de drukkerij, en tenslotte probeerde hij het probleem af te doen als onbelangrijk, terwijl hij op een persconferentie zei dat de leerlingen de fouten er wel uit zouden halen. Ook zei hij dat de Europese Unie, als donor, de verantwoordelijkheid draagt voor het eindresultaat. Enkele uren later, terwijl grapjes met een foto van de minister en talloze spelfouten de sociale media overspoelden, bracht de ambassade van de Europese Unie een verklaring naar buiten waarin ze betreurden dat een deel van de fondsen die de Unie aan het ministerie van Financiën heeft overgemaakt gebruikt zijn voor de publicatie van lesmateriaal dat niet aan de verwachte kwaliteitseisen voldoet. “We dringen er bij de overheid op aan de controle op kwaliteit te verbeteren opdat de doelstellingen behaald worden”, zo valt op de website van de ambassade te lezen.

Petta bleef volhouden dat de schuld bij de Europese Unie lag totdat hij dreigde te worden afgezet als minister. Uiteindelijk stond hij toe dat twee topambtenaren werden ontslagen.

In augustus loopt een langdurige financiering door de Europese Unie ten einde. In totaal investeerde de Unie sinds 2014 180 miljoen dollar in Paraguay, waarvan 91 miljoen bestemd was voor het verbeteren van het onderwijs. “Onderwijs is een investering op de middellange en lange termijn. We gaan ermee door, ondanks kleine fouten in een of ander boek,” zei Matteo Sirtori, EU ambassadeur in Paraguay, na een gesprek met Eduardo Petta. De laatste heeft publiekelijk excuses aangeboden voor zijn eerdere reacties: “Ik kampte met gezondheidsproblemen en gaf niet het meest adequate antwoord.” De verdere verspreiding van de rekenboeken is gestopt, de fouten zullen eerst verbeterd worden.

El País

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This