Politiek & Maatschappij

Paraguay drukt half miljoen rekenboeken met spelfouten

26 februari 2020

Vlak voor carnaval zijn de scholen in Paraguay na een lange zomervakantie weer begonnen. Kort daarvoor kondigde het ministerie van Onderwijs aan dat een half miljoen leerlingen tussen de zes en veertien jaar oud vanaf dat moment zouden beschikken over “nieuw en innovatief” lesmateriaal. Groot was de verrassing van docenten die het materiaal enkele weken geleden al in handen kregen: de boekjes staan vol spelfouten. Leerlingen lezen “claces”, “calacular” en “problamas” in plaats van “clases”, “calcular” en “problemas”, er ontbreken accenten en werkwoordvervoegingen sluiten niet aan op de bijbehorende persoonsvorm. De boeken hebben ongeveer 330.000 dollar gekost, volgens het ministerie van Onderwijs, een bedrag dat gefinancierd is door de Europese Unie.

De minister van Onderwijs, Eduardo Petta, gaf eerst zijn ambtenaren de schuld van de spelfouten, daarna de drukkerij, en tenslotte probeerde hij het probleem af te doen als onbelangrijk, terwijl hij op een persconferentie zei dat de leerlingen de fouten er wel uit zouden halen. Ook zei hij dat de Europese Unie, als donor, de verantwoordelijkheid draagt voor het eindresultaat. Enkele uren later, terwijl grapjes met een foto van de minister en talloze spelfouten de sociale media overspoelden, bracht de ambassade van de Europese Unie een verklaring naar buiten waarin ze betreurden dat een deel van de fondsen die de Unie aan het ministerie van Financiën heeft overgemaakt gebruikt zijn voor de publicatie van lesmateriaal dat niet aan de verwachte kwaliteitseisen voldoet. “We dringen er bij de overheid op aan de controle op kwaliteit te verbeteren opdat de doelstellingen behaald worden”, zo valt op de website van de ambassade te lezen.

Petta bleef volhouden dat de schuld bij de Europese Unie lag totdat hij dreigde te worden afgezet als minister. Uiteindelijk stond hij toe dat twee topambtenaren werden ontslagen.

In augustus loopt een langdurige financiering door de Europese Unie ten einde. In totaal investeerde de Unie sinds 2014 180 miljoen dollar in Paraguay, waarvan 91 miljoen bestemd was voor het verbeteren van het onderwijs. “Onderwijs is een investering op de middellange en lange termijn. We gaan ermee door, ondanks kleine fouten in een of ander boek,” zei Matteo Sirtori, EU ambassadeur in Paraguay, na een gesprek met Eduardo Petta. De laatste heeft publiekelijk excuses aangeboden voor zijn eerdere reacties: “Ik kampte met gezondheidsproblemen en gaf niet het meest adequate antwoord.” De verdere verspreiding van de rekenboeken is gestopt, de fouten zullen eerst verbeterd worden.

El País

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This