Politiek & Maatschappij

Orkaan Eta raast over Midden-Amerika

4 november 2020

Het was al voorspeld: 2020 zou een zwaar orkaanseizoen worden. En die voorspellingen komen uit. Met nog een paar weken te gaan tot het officiële einde van het seizoen op 30 november zijn er op het westelijk halfrond al achtentwintig orkanen en tropische stormen geteld, een aantal dat gelijk staat met het record uit 2005. En we zijn al bij de zevende letter van het Griekse alfabet aanbeland.

De tropische storm die al enkele dagen over Midden-Amerika raast heeft de naam Eta gekregen, de zevende letter van het Griekse alfabet. De storm nam sinds maandag zeer snel in kracht toe en was dinsdag gegroeid tot een orkaan. Volgens sommige wetenschappers is de snelle groei van storm tot orkaan een gevolg van de extra energie die de storm geleverd krijgt door de warmte van lucht en oceaan. Warmte die ieder jaar meer extreme vormen aanneemt onder invloed van menselijke activiteit. De kwalijke gevolgen van de opwarming van de aarde door toedoen van de mens zijn hier duidelijk zichtbaar.

Gisteren raasde Eta over de oostkust van Nicaragua, waar de autoriteiten vanaf maandag begonnen waren met de evacuatie van bewoners in de lager gelegen gebieden en van de eilanden voor de kust. Weinig gebouwen in dit slecht ontwikkelde kustgebied zijn bestand tegen orkaanwinden en ook wordt gevreesd voor overstromingen. In de stad Puerto Cabezas zijn bomen omgewaaid en elektriciteitskabels afgebroken, waardoor een groot deel van de stad in het donker zit. Ongeveer 10.000 mensen hebben hun toevlucht in shelters gezocht. “Deze stad van 70.000 inwoners is zeer kwetsbaar”, zegt Javier Plat, een katholieke priester in Puerto Cabezas, tegen Reuters. “Onze huizen zijn van hout of adobe. De infrastructuur van onze woonhuizen is ons zwakste punt.”

De verwachting is dat Eta langs de kust naar Honduras in het noorden trekt en daar meer landinwaarts zal buigen om uiteindelijk, tegengehouden door de bergen, in kracht af te nemen.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This