Het was al voorspeld: 2020 zou een zwaar orkaanseizoen worden. En die voorspellingen komen uit. Met nog een paar weken te gaan tot het officiële einde van het seizoen op 30 november zijn er op het westelijk halfrond al achtentwintig orkanen en tropische stormen geteld, een aantal dat gelijk staat met het record uit 2005. En we zijn al bij de zevende letter van het Griekse alfabet aanbeland.
De tropische storm die al enkele dagen over Midden-Amerika raast heeft de naam Eta gekregen, de zevende letter van het Griekse alfabet. De storm nam sinds maandag zeer snel in kracht toe en was dinsdag gegroeid tot een orkaan. Volgens sommige wetenschappers is de snelle groei van storm tot orkaan een gevolg van de extra energie die de storm geleverd krijgt door de warmte van lucht en oceaan. Warmte die ieder jaar meer extreme vormen aanneemt onder invloed van menselijke activiteit. De kwalijke gevolgen van de opwarming van de aarde door toedoen van de mens zijn hier duidelijk zichtbaar.
Gisteren raasde Eta over de oostkust van Nicaragua, waar de autoriteiten vanaf maandag begonnen waren met de evacuatie van bewoners in de lager gelegen gebieden en van de eilanden voor de kust. Weinig gebouwen in dit slecht ontwikkelde kustgebied zijn bestand tegen orkaanwinden en ook wordt gevreesd voor overstromingen. In de stad Puerto Cabezas zijn bomen omgewaaid en elektriciteitskabels afgebroken, waardoor een groot deel van de stad in het donker zit. Ongeveer 10.000 mensen hebben hun toevlucht in shelters gezocht. “Deze stad van 70.000 inwoners is zeer kwetsbaar”, zegt Javier Plat, een katholieke priester in Puerto Cabezas, tegen Reuters. “Onze huizen zijn van hout of adobe. De infrastructuur van onze woonhuizen is ons zwakste punt.”
De verwachting is dat Eta langs de kust naar Honduras in het noorden trekt en daar meer landinwaarts zal buigen om uiteindelijk, tegengehouden door de bergen, in kracht af te nemen.