Politiek & Maatschappij

Orkaan Eta raast over Midden-Amerika

4 november 2020

Het was al voorspeld: 2020 zou een zwaar orkaanseizoen worden. En die voorspellingen komen uit. Met nog een paar weken te gaan tot het officiële einde van het seizoen op 30 november zijn er op het westelijk halfrond al achtentwintig orkanen en tropische stormen geteld, een aantal dat gelijk staat met het record uit 2005. En we zijn al bij de zevende letter van het Griekse alfabet aanbeland.

De tropische storm die al enkele dagen over Midden-Amerika raast heeft de naam Eta gekregen, de zevende letter van het Griekse alfabet. De storm nam sinds maandag zeer snel in kracht toe en was dinsdag gegroeid tot een orkaan. Volgens sommige wetenschappers is de snelle groei van storm tot orkaan een gevolg van de extra energie die de storm geleverd krijgt door de warmte van lucht en oceaan. Warmte die ieder jaar meer extreme vormen aanneemt onder invloed van menselijke activiteit. De kwalijke gevolgen van de opwarming van de aarde door toedoen van de mens zijn hier duidelijk zichtbaar.

Gisteren raasde Eta over de oostkust van Nicaragua, waar de autoriteiten vanaf maandag begonnen waren met de evacuatie van bewoners in de lager gelegen gebieden en van de eilanden voor de kust. Weinig gebouwen in dit slecht ontwikkelde kustgebied zijn bestand tegen orkaanwinden en ook wordt gevreesd voor overstromingen. In de stad Puerto Cabezas zijn bomen omgewaaid en elektriciteitskabels afgebroken, waardoor een groot deel van de stad in het donker zit. Ongeveer 10.000 mensen hebben hun toevlucht in shelters gezocht. “Deze stad van 70.000 inwoners is zeer kwetsbaar”, zegt Javier Plat, een katholieke priester in Puerto Cabezas, tegen Reuters. “Onze huizen zijn van hout of adobe. De infrastructuur van onze woonhuizen is ons zwakste punt.”

De verwachting is dat Eta langs de kust naar Honduras in het noorden trekt en daar meer landinwaarts zal buigen om uiteindelijk, tegengehouden door de bergen, in kracht af te nemen.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This