Politiek & Maatschappij

Oprichting vaccinbank voor ALBA-TCP-landen

19 januari 2021

Redactie

Venezuela en Cuba maken vorderingen met de oprichting van de vaccinbank voor de landen van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Amerika (ALBA) die verenigd zijn in het economische samenwerkingsverdrag, het handelsverdrag van de Volkeren (TCP), zei de Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Tijdens een beoordeling van de situatie van de coronapandemie in het land benadrukte Maduro de noodzaak om te voorzien in de behoefte aan medicijnen van de landen van Latijns Amerika en het Caribisch gebied. Dit gezien de bestaande ongelijkheid in de toegang tot deze voorraden op wereldniveau.

Maduro wees erop dat het project ontstond tijdens de 18e ALBA-TCP-top in december vorig jaar, als een manier om het “oneerlijke en ongelijke” monopolie van een kleine groep regeringen te verlichten bij het verwerven van de meeste doses vaccins om tegemoet te komen aan de gezondheidssituatie in hun respectieve landen.

De uitvoerend secretaris van het regionale blok, Sacha Llorenti, meldde dat de Sociale Raad van de organisatie en het bestuur van de ALBA-bank, gevestigd in Caracas, deze dinsdag een coördinatievergadering zullen houden om de toegang tot behandelingen van corona te verzekeren.

De Verenigde Naties (VN) hielden de regeringen van een groep rijke landen verantwoordelijk voor het negeren van de behoeften van minder ontwikkelde landen en van het concurreren om partijen Covid-19-vaccins te kopen. Nu zien we hoe vaccins de rijke landen snel bereiken en de armen er geen krijgen, waarschuwde secretaris-generaal van de VN António Guterres, die pleitte voor solidariteit en gezamenlijke wereldwijde inspanningen om de pandemie te boven te komen.

Prensa Latina

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This