Politiek & Maatschappij

Oprichting vaccinbank voor ALBA-TCP-landen

19 januari 2021

Redactie

Venezuela en Cuba maken vorderingen met de oprichting van de vaccinbank voor de landen van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Amerika (ALBA) die verenigd zijn in het economische samenwerkingsverdrag, het handelsverdrag van de Volkeren (TCP), zei de Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Tijdens een beoordeling van de situatie van de coronapandemie in het land benadrukte Maduro de noodzaak om te voorzien in de behoefte aan medicijnen van de landen van Latijns Amerika en het Caribisch gebied. Dit gezien de bestaande ongelijkheid in de toegang tot deze voorraden op wereldniveau.

Maduro wees erop dat het project ontstond tijdens de 18e ALBA-TCP-top in december vorig jaar, als een manier om het “oneerlijke en ongelijke” monopolie van een kleine groep regeringen te verlichten bij het verwerven van de meeste doses vaccins om tegemoet te komen aan de gezondheidssituatie in hun respectieve landen.

De uitvoerend secretaris van het regionale blok, Sacha Llorenti, meldde dat de Sociale Raad van de organisatie en het bestuur van de ALBA-bank, gevestigd in Caracas, deze dinsdag een coördinatievergadering zullen houden om de toegang tot behandelingen van corona te verzekeren.

De Verenigde Naties (VN) hielden de regeringen van een groep rijke landen verantwoordelijk voor het negeren van de behoeften van minder ontwikkelde landen en van het concurreren om partijen Covid-19-vaccins te kopen. Nu zien we hoe vaccins de rijke landen snel bereiken en de armen er geen krijgen, waarschuwde secretaris-generaal van de VN António Guterres, die pleitte voor solidariteit en gezamenlijke wereldwijde inspanningen om de pandemie te boven te komen.

Prensa Latina

Gerelateerde berichten

Hoe nu verder in Haïti?

Hoe nu verder in Haïti?

Een maand geleden keurde de VN Veiligheidsraad een multinationale ondersteuningsmissie voor Haïti goed, geleid door Kenia, in nauwe samenwerking met Haïti. Verschillende, vooral Caribische landen hebben deelname toegezegd. Het doel is tweeledig, allereerst beveiligen van strategische plekken, zoals vliegvelden en ziekenhuizen. Daarnaast creëren van een veilig klimaat zodat op termijn vrije verkiezingen mogelijk zijn. Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren. Maar sommige Haïtianen hebben twijfels bij de nu ingeslagen weg.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This