Politiek & Maatschappij

Opnieuw onrust in de Braziliaanse politiek

26 april 2020

Politiek Brazilië is opnieuw in rep en roer sinds minister van Justitie Sergio Moro ontslag heeft genomen, waarbij hij hard uithaalde naar president Jair Bolsonaro. Moro is een zeer bekend figuur in Brazilië door zijn functie als rechter binnen het Lava Jato corruptieschandaal. Bolsonaro zou Moro bij zijn aantreden carte blanche hebben beloofd, onder andere om corruptie aan te pakken. Nu beschuldigt de ex-minister de president echter van politieke inmenging in de federale politie.

Directe aanleiding is dat Bolsonaro Mauricio Valeixo heeft ontslagen, hoofd van de federale politie en een nauwe bondgenoot van Moro. De reden van dit ontslag, zo zei Moro in een lange toespraak, zou zijn dat Bolsonaro bezorgd was over de uitkomsten van enkele politieonderzoeken. Critici zeggen dat het hier gaat om onderzoeken in corruptiezaken waar Bolsonaro, zijn politieke bondgenoten of zijn familie verdacht worden. Moro zei tevens dat Bolsonaro hem verteld had dat hij Valeixo wilde vervangen door iemand die hij persoonlijk kende, die hij op kon bellen en om informatie kon vragen. De ex-minister zei daarbij dat hij zelfs in de linkse regeringen die hij onderzocht had op corruptie nog nooit zulke directe politieke inmenging gezien had.

In zijn campagne voor de presidentsverkiezingen beloofde Bolsonaro openheid en het bestrijden van corruptie, maar sinds zijn aantreden heeft hij op verschillende manieren geprobeerd zijn politieke invloed uit te oefenen bij overheidsinstanties die onderzoek doen naar corruptiezaken. Volgens Ilona Szabo, directeur van het Igarape Onderzoeksinstituut, is het ontslag van Moro een omslagmoment in de Braziliaanse politiek. “Zijn vertrek luidt een gevaarlijke nieuwe fase in,” aldus Szabo, “omdat de autonomie van de federale politie (en de rechtspraak) een essentieel fundament is voor democratisch bestuur.”

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This