Politiek & Maatschappij

Opnieuw onrust in de Braziliaanse politiek

26 april 2020

Politiek Brazilië is opnieuw in rep en roer sinds minister van Justitie Sergio Moro ontslag heeft genomen, waarbij hij hard uithaalde naar president Jair Bolsonaro. Moro is een zeer bekend figuur in Brazilië door zijn functie als rechter binnen het Lava Jato corruptieschandaal. Bolsonaro zou Moro bij zijn aantreden carte blanche hebben beloofd, onder andere om corruptie aan te pakken. Nu beschuldigt de ex-minister de president echter van politieke inmenging in de federale politie.

Directe aanleiding is dat Bolsonaro Mauricio Valeixo heeft ontslagen, hoofd van de federale politie en een nauwe bondgenoot van Moro. De reden van dit ontslag, zo zei Moro in een lange toespraak, zou zijn dat Bolsonaro bezorgd was over de uitkomsten van enkele politieonderzoeken. Critici zeggen dat het hier gaat om onderzoeken in corruptiezaken waar Bolsonaro, zijn politieke bondgenoten of zijn familie verdacht worden. Moro zei tevens dat Bolsonaro hem verteld had dat hij Valeixo wilde vervangen door iemand die hij persoonlijk kende, die hij op kon bellen en om informatie kon vragen. De ex-minister zei daarbij dat hij zelfs in de linkse regeringen die hij onderzocht had op corruptie nog nooit zulke directe politieke inmenging gezien had.

In zijn campagne voor de presidentsverkiezingen beloofde Bolsonaro openheid en het bestrijden van corruptie, maar sinds zijn aantreden heeft hij op verschillende manieren geprobeerd zijn politieke invloed uit te oefenen bij overheidsinstanties die onderzoek doen naar corruptiezaken. Volgens Ilona Szabo, directeur van het Igarape Onderzoeksinstituut, is het ontslag van Moro een omslagmoment in de Braziliaanse politiek. “Zijn vertrek luidt een gevaarlijke nieuwe fase in,” aldus Szabo, “omdat de autonomie van de federale politie (en de rechtspraak) een essentieel fundament is voor democratisch bestuur.”

Mercopress

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This