Politiek & Maatschappij

Opnieuw onrust in de Braziliaanse politiek

26 april 2020

Politiek Brazilië is opnieuw in rep en roer sinds minister van Justitie Sergio Moro ontslag heeft genomen, waarbij hij hard uithaalde naar president Jair Bolsonaro. Moro is een zeer bekend figuur in Brazilië door zijn functie als rechter binnen het Lava Jato corruptieschandaal. Bolsonaro zou Moro bij zijn aantreden carte blanche hebben beloofd, onder andere om corruptie aan te pakken. Nu beschuldigt de ex-minister de president echter van politieke inmenging in de federale politie.

Directe aanleiding is dat Bolsonaro Mauricio Valeixo heeft ontslagen, hoofd van de federale politie en een nauwe bondgenoot van Moro. De reden van dit ontslag, zo zei Moro in een lange toespraak, zou zijn dat Bolsonaro bezorgd was over de uitkomsten van enkele politieonderzoeken. Critici zeggen dat het hier gaat om onderzoeken in corruptiezaken waar Bolsonaro, zijn politieke bondgenoten of zijn familie verdacht worden. Moro zei tevens dat Bolsonaro hem verteld had dat hij Valeixo wilde vervangen door iemand die hij persoonlijk kende, die hij op kon bellen en om informatie kon vragen. De ex-minister zei daarbij dat hij zelfs in de linkse regeringen die hij onderzocht had op corruptie nog nooit zulke directe politieke inmenging gezien had.

In zijn campagne voor de presidentsverkiezingen beloofde Bolsonaro openheid en het bestrijden van corruptie, maar sinds zijn aantreden heeft hij op verschillende manieren geprobeerd zijn politieke invloed uit te oefenen bij overheidsinstanties die onderzoek doen naar corruptiezaken. Volgens Ilona Szabo, directeur van het Igarape Onderzoeksinstituut, is het ontslag van Moro een omslagmoment in de Braziliaanse politiek. “Zijn vertrek luidt een gevaarlijke nieuwe fase in,” aldus Szabo, “omdat de autonomie van de federale politie (en de rechtspraak) een essentieel fundament is voor democratisch bestuur.”

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This