Politiek & Maatschappij

Opnieuw onrust in de Braziliaanse politiek

26 april 2020

Politiek Brazilië is opnieuw in rep en roer sinds minister van Justitie Sergio Moro ontslag heeft genomen, waarbij hij hard uithaalde naar president Jair Bolsonaro. Moro is een zeer bekend figuur in Brazilië door zijn functie als rechter binnen het Lava Jato corruptieschandaal. Bolsonaro zou Moro bij zijn aantreden carte blanche hebben beloofd, onder andere om corruptie aan te pakken. Nu beschuldigt de ex-minister de president echter van politieke inmenging in de federale politie.

Directe aanleiding is dat Bolsonaro Mauricio Valeixo heeft ontslagen, hoofd van de federale politie en een nauwe bondgenoot van Moro. De reden van dit ontslag, zo zei Moro in een lange toespraak, zou zijn dat Bolsonaro bezorgd was over de uitkomsten van enkele politieonderzoeken. Critici zeggen dat het hier gaat om onderzoeken in corruptiezaken waar Bolsonaro, zijn politieke bondgenoten of zijn familie verdacht worden. Moro zei tevens dat Bolsonaro hem verteld had dat hij Valeixo wilde vervangen door iemand die hij persoonlijk kende, die hij op kon bellen en om informatie kon vragen. De ex-minister zei daarbij dat hij zelfs in de linkse regeringen die hij onderzocht had op corruptie nog nooit zulke directe politieke inmenging gezien had.

In zijn campagne voor de presidentsverkiezingen beloofde Bolsonaro openheid en het bestrijden van corruptie, maar sinds zijn aantreden heeft hij op verschillende manieren geprobeerd zijn politieke invloed uit te oefenen bij overheidsinstanties die onderzoek doen naar corruptiezaken. Volgens Ilona Szabo, directeur van het Igarape Onderzoeksinstituut, is het ontslag van Moro een omslagmoment in de Braziliaanse politiek. “Zijn vertrek luidt een gevaarlijke nieuwe fase in,” aldus Szabo, “omdat de autonomie van de federale politie (en de rechtspraak) een essentieel fundament is voor democratisch bestuur.”

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This