Politiek & Maatschappij

Ontvoeringen gaan onverminderd door in Haïti

2 december 2020

Auteur: redactie

Enkele weken geleden berichtten we op deze plek al over het toenemende aantal ontvoeringen in Haïti. Er lijkt nog geen einde aan te komen en het Haïtiaanse dagblad Le Nouvelliste spreekt zelfs van een industrie. De kidnappers gaan zonder onderscheid des persoons te werk.

Begin november bracht de ontvoering van- en gruwelijke moord op de 22-jarige studente Evelyne Sincère nog duizenden demonstranten op de been in de hoofdstad Port-au-Prince. Zij was het zoveelste slachtoffer in een lange rij en er was hoop dat dit misschien het keerpunt zou zijn waarop de Haïtianen wachtten. Nu zou de overheid toch serieus werk gaan maken van de bestrijding van de misdaad en het geweld.

Niets lijkt minder waar en ontvoeringen blijven aan de orde van de dag. De ontvoerders nemen iemand mee, eisen losgeld en als dat binnen is, laten ze de persoon vrij, zonder dat de autoriteiten hen storen, laat staan oppakken. Een niet met naam genoemde bron van de krant Le Nouvelliste spreekt van een vorm van industrie: “ze zijn heel professioneel en beschikken over middelen, waaronder zware wapens, tientallen auto’s en nummerborden die behoren tot overheidsdienstwagens.” De bron vertelde ook dat de kidnappers zeiden dat hun baas in de wijk Delmas een quota van tien ontvoeringen per dag hanteert. Van tevoren wordt bekeken wie het slachtoffer wordt, bijvoorbeeld door de persoon op sociale media te volgen. Maar als dit mislukt hebben de ‘soldaten’ opdracht een willekeurig ander slachtoffer mee te nemen; met lege handen thuiskomen is niet toegestaan.

De afgelopen dagen waren de Haïtianen in de ban van verschillende kidnappings, waaronder een arts die werd ontvoerd toen hij het ziekenhuis waar hij werkte verliet, en Philippe Augustin, gitarist van de bekende Haïtiaanse muziekgroep Strings. Beiden zijn inmiddels weer vrij. Over de arts wordt vermeld dat de ontvoerders in eerste instantie 300.000 dollar losgeld vroegen, maar al snel genoegen namen met een fractie van dit bedrag, namelijk 7.500 dollar. Zijn ontvoering bracht veel ziekenhuismedewerkers op de been om de bevrijding van de jonge arts te eisen, en daarnaast de overheid te vragen om meer veiligheid en bescherming.

Veel ontvoeringen blijven onder de radar voor het brede publiek. De familie onderhandelt dan direct met de kidnappers, soms niet meer dan tieners, zonder er ruchtbaarheid aan te geven.

Bronnen: Le Nouvelliste, haiti24.net

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This