Politiek & Maatschappij

Onderzoek naar machtsmisbruik van president Bolsonaro

28 april 2020

Redactie

Onderzoek naar machtsmisbruik van president Bolsonaro

Rechter Celso de Mello, van het Federaal Hooggerechtshof (STF) van Brazilië, heeft een onderzoek geopend naar mogelijke misdaden begaan door president Jair Bolsonaro. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij zich heeft bemoeid met politieonderzoeken naar zijn familieleden. De federale politie krijgt nu 60 dagen de tijd om de aantijgingen te onderzoeken.

Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie, dat op het onderzoek aandrong na beschuldigingen van de onlangs afgetreden minister van Justitie Sérgio Moro. De populaire oud-minister haalde na zijn aftreden hard uit naar Bolsonaro, bij wiens achterban hij veel steun geniet. Volgens Moro wilde Bolsonaro lopende onderzoeken naar zijn zoons beïnvloeden.

Na het politieonderzoek naar Bolsonaro moet het OM bepalen of de president wordt aangeklaagd. Een officiële aanklacht moet eerst worden goedgekeurd door het parlement, waar Bolsonaro de meerderheid heeft. Dat maakt goedkeuring onwaarschijnlijk. Daarna zou een proces volgen bij het Hooggerechtshof.

De taken van Bolsonaro zouden in dat geval tijdelijk, maximaal 180 dagen, worden waargenomen door vicepresident Mourão, een voormalig leger-generaal. Bij een veroordeling zou de president uit zijn functie worden ontheven.

Bolsonaro wijst alle beschuldigingen van de hand. Uit een opiniepeiling blijkt dat de meerderheid van de Brazilianen gelooft dat de aantijgingen aan het adres van Bolsonaro kloppen. 46 procent vindt dat hij moet aftreden, 50 procent vindt van niet

Nodal, NOS

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This