De Verenigde Staten hebben al geruime tijd Haïti, en tal van andere landen, aangemerkt als een onveilig land. Er wordt sterk afgeraden daar naar toe te reizen. Nadat in Haïti, evenals in buurland de Dominicaanse Republiek, de eerste gevallen van corona werden geconstateerd, is reizen helemaal uitgesloten. Behalve dan voor illegale immigranten die in hechtenis wachten op hun uitzetting. Zo stond voor dinsdag 7 april een vlucht gepland om veertien Haïtianen te deporteren.
Dit leidde tot veel protesten, onder ander van Andy Levin, democraat en namens de staat Michigan lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij wees op de slechte staat van het Haïtiaanse gezondheidssysteem, dat een uitbraak van Covid-19 niet aan zal kunnen. De Immigration and Customs Enforcement (ICE), die verantwoordelijk is voor de uitzettingen, neemt een zeer groot risico door mensen uit te zetten van wie is vastgesteld dat zij de afgelopen weken in nauw contact geweest zijn met door het coronavirus besmette mensen.
Nadat het nieuws over de deportatievlucht bekend werd, probeerden tot maandagavond laat leden van het Amerikaanse Congres en mensenrechtenadvocaten er alles aan te doen de vlucht te stoppen. Maar volgens ambtenaren ging alles volgens de regels en zou de Haïtiaanse president Jovenel Moïse toestemming voor de vlucht hebben gegeven.
Een van de betrokken advocaten is Ira Alkalay, die een van de Haïtianen vertegenwoordigt. Hij beschikt over bewijzen dat zijn cliënt in tenminste twee van de detentiecentra waar hij de afgelopen weken verbleef aan het virus was blootgesteld. “Tel het bij elkaar op. Op hoeveel plekken is mijn cliënt geweest en hoeveel mensen heeft hij ontmoet nadat hij aan het virus was blootgesteld? Hij heeft me verteld dat ze allemaal samen in een kamer verbleven, en dat er geen enkele sprake was van social distancing”, zei Alkalay. “Denk je eens in wat er Haïti wordt binnengebracht als deze geïnfecteerde mensen het vliegtuig uitkomen.”
Afgelopen maandag telde Haïti 24 vastgestelde besmettingen en een eerste dode als gevolg van het coronavirus. Mensenrechtenactivist Pierre Espérance wees er nog eens op dat Haïti gebrek heeft aan goede intensive care eenheden en aan beschermende kleding voor ziekenhuispersoneel. Hij wees ook op de ironie van het drama: aan de ene kant sturen de Verenigde Staten Haïtianen terug die bij aankomst gearresteerd en gevangen gezet kunnen worden. Aan de andere kant hebben de Verenigde Staten Haïti gevraagd om gevangenen uit de overvolle gevangenissen vrij te laten, om zo de mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan.
Haïti is niet het enige land waarheen nog illegalen worden uitgezet. Nadat bij aankomst in Guatemala bij een van de ex-gedetineerden besmetting met het virus was vastgesteld, schortte dit land de vluchten tijdelijk op. Maar inmiddels heeft de Guatemalteekse overheid weer toestemming gegeven om deportatievluchten te laten landen.
Op het moment van schrijven was nog niet bekend of de vlucht is doorgegaan.