Politiek & Maatschappij

Ondanks corona worden illegale Haïtianen op het vliegtuig naar huis gezet

8 april 2020

Redactie

De Verenigde Staten hebben al geruime tijd Haïti, en tal van andere landen, aangemerkt als een onveilig land. Er wordt sterk afgeraden daar naar toe te reizen. Nadat in Haïti, evenals in buurland de Dominicaanse Republiek, de eerste gevallen van corona werden geconstateerd, is reizen helemaal uitgesloten. Behalve dan voor illegale immigranten die in hechtenis wachten op hun uitzetting. Zo stond voor dinsdag 7 april een vlucht gepland om veertien Haïtianen te deporteren.

Dit leidde tot veel protesten, onder ander van Andy Levin, democraat en namens de staat Michigan lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij wees op de slechte staat van het Haïtiaanse gezondheidssysteem, dat een uitbraak van Covid-19 niet aan zal kunnen. De Immigration and Customs Enforcement (ICE), die verantwoordelijk is voor de uitzettingen, neemt een zeer groot risico door mensen uit te zetten van wie is vastgesteld dat zij de afgelopen weken in nauw contact geweest zijn met door het coronavirus besmette mensen.

Nadat het nieuws over de deportatievlucht bekend werd, probeerden tot maandagavond laat leden van het Amerikaanse Congres en mensenrechtenadvocaten er alles aan te doen de vlucht te stoppen. Maar volgens ambtenaren ging alles volgens de regels en zou de Haïtiaanse president Jovenel Moïse toestemming voor de vlucht hebben gegeven.

Een van de betrokken advocaten is Ira Alkalay, die een van de Haïtianen vertegenwoordigt. Hij beschikt over bewijzen dat zijn cliënt in tenminste twee van de detentiecentra waar hij de afgelopen weken verbleef aan het virus was blootgesteld. “Tel het bij elkaar op. Op hoeveel plekken is mijn cliënt geweest en hoeveel mensen heeft hij ontmoet nadat hij aan het virus was blootgesteld? Hij heeft me verteld dat ze allemaal samen in een kamer verbleven, en dat er geen enkele sprake was van social distancing”, zei Alkalay. “Denk je eens in wat er Haïti wordt binnengebracht als deze geïnfecteerde mensen het vliegtuig uitkomen.”

Afgelopen maandag telde Haïti 24 vastgestelde besmettingen en een eerste dode als gevolg van het coronavirus. Mensenrechtenactivist Pierre Espérance wees er nog eens op dat Haïti gebrek heeft aan goede intensive care eenheden en aan beschermende kleding voor ziekenhuispersoneel. Hij wees ook op de ironie van het drama: aan de ene kant sturen de Verenigde Staten Haïtianen terug die bij aankomst gearresteerd en gevangen gezet kunnen worden. Aan de andere kant hebben de Verenigde Staten Haïti gevraagd om gevangenen uit de overvolle gevangenissen vrij te laten, om zo de mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan.

Haïti is niet het enige land waarheen nog illegalen worden uitgezet. Nadat bij aankomst in Guatemala bij een van de ex-gedetineerden besmetting met het virus was vastgesteld, schortte dit land de vluchten tijdelijk op. Maar inmiddels heeft de Guatemalteekse overheid weer toestemming gegeven om deportatievluchten te laten landen.

Op het moment van schrijven was nog niet bekend of de vlucht is doorgegaan.

Miami Herald

Gerelateerde berichten

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Veel Argentijnen hebben hoop gevestigd op Milei

Over de in december aangetreden nieuwe Argentijnse president Javier Milei wordt heel verschillend gedacht. In La Chispa is vooral gewezen op mogelijke negatieve gevolgen van zijn aangekondigde beleid. In onderstaand artikel betoogt de Nederlander Jan Stroeken, docent macro-economie aan de Universidad de Concepción del Uruguay in Santa Fe in Argentinië, dat van Milei’s beleid wel positieve effecten te verwachten zijn.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This