Politiek & Maatschappij

Ondanks corona worden illegale Haïtianen op het vliegtuig naar huis gezet

8 april 2020

Redactie

De Verenigde Staten hebben al geruime tijd Haïti, en tal van andere landen, aangemerkt als een onveilig land. Er wordt sterk afgeraden daar naar toe te reizen. Nadat in Haïti, evenals in buurland de Dominicaanse Republiek, de eerste gevallen van corona werden geconstateerd, is reizen helemaal uitgesloten. Behalve dan voor illegale immigranten die in hechtenis wachten op hun uitzetting. Zo stond voor dinsdag 7 april een vlucht gepland om veertien Haïtianen te deporteren.

Dit leidde tot veel protesten, onder ander van Andy Levin, democraat en namens de staat Michigan lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij wees op de slechte staat van het Haïtiaanse gezondheidssysteem, dat een uitbraak van Covid-19 niet aan zal kunnen. De Immigration and Customs Enforcement (ICE), die verantwoordelijk is voor de uitzettingen, neemt een zeer groot risico door mensen uit te zetten van wie is vastgesteld dat zij de afgelopen weken in nauw contact geweest zijn met door het coronavirus besmette mensen.

Nadat het nieuws over de deportatievlucht bekend werd, probeerden tot maandagavond laat leden van het Amerikaanse Congres en mensenrechtenadvocaten er alles aan te doen de vlucht te stoppen. Maar volgens ambtenaren ging alles volgens de regels en zou de Haïtiaanse president Jovenel Moïse toestemming voor de vlucht hebben gegeven.

Een van de betrokken advocaten is Ira Alkalay, die een van de Haïtianen vertegenwoordigt. Hij beschikt over bewijzen dat zijn cliënt in tenminste twee van de detentiecentra waar hij de afgelopen weken verbleef aan het virus was blootgesteld. “Tel het bij elkaar op. Op hoeveel plekken is mijn cliënt geweest en hoeveel mensen heeft hij ontmoet nadat hij aan het virus was blootgesteld? Hij heeft me verteld dat ze allemaal samen in een kamer verbleven, en dat er geen enkele sprake was van social distancing”, zei Alkalay. “Denk je eens in wat er Haïti wordt binnengebracht als deze geïnfecteerde mensen het vliegtuig uitkomen.”

Afgelopen maandag telde Haïti 24 vastgestelde besmettingen en een eerste dode als gevolg van het coronavirus. Mensenrechtenactivist Pierre Espérance wees er nog eens op dat Haïti gebrek heeft aan goede intensive care eenheden en aan beschermende kleding voor ziekenhuispersoneel. Hij wees ook op de ironie van het drama: aan de ene kant sturen de Verenigde Staten Haïtianen terug die bij aankomst gearresteerd en gevangen gezet kunnen worden. Aan de andere kant hebben de Verenigde Staten Haïti gevraagd om gevangenen uit de overvolle gevangenissen vrij te laten, om zo de mogelijke verspreiding van het virus tegen te gaan.

Haïti is niet het enige land waarheen nog illegalen worden uitgezet. Nadat bij aankomst in Guatemala bij een van de ex-gedetineerden besmetting met het virus was vastgesteld, schortte dit land de vluchten tijdelijk op. Maar inmiddels heeft de Guatemalteekse overheid weer toestemming gegeven om deportatievluchten te laten landen.

Op het moment van schrijven was nog niet bekend of de vlucht is doorgegaan.

Miami Herald

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This