Politiek & Maatschappij

OAS observatiemissie om de verkiezingen van maart in Guyana te volgen

15 februari 2020

Redactie

OAS observatiemissie om de verkiezingen van maart in Guyana te volgen

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en Guyana zijn overeengekomen om een waarnemingsmissie naar het Caribische land te sturen om de algemene en regionale verkiezingen van 2 maart 2020 te observeren.

De secretaris-generaal van de OAS, Luís Almagro, benadrukte de inzet van de organisatie voor de ontwikkeling en versterking van de democratische instellingen en processen van de lidstaten. “Dit omvat de inzet van waarnemingsmissies om transparante en geloofwaardige verkiezingen te bevorderen die onmisbaar zijn voor stabiliteit, ontwikkeling en democratie in de regio”, aldus Almagro.

Van zijn kant zei de voorzitter van de Permanente Raad en de permanente vertegenwoordiger van Guyana bij de OAS, Riyad Insanally, dat de missie de volledige steun van de regering en de bevolking van Guyana zal hebben bij de uitvoering van haar mandaat. “De regering van Guyana en de Guyana Verkiezingscommissie (GECOM) zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat verkiezingen vrij, eerlijk, transparant en geloofwaardig zijn”, voegde hij eraan toe.

Het hoofd van de missie wordt de voormalige premier van Jamaica Bruce Golding (foto). De OAS heeft tussen 1997 en 2015 de laatste vijf algemene en regionale verkiezingen in Guyana waargenomen.

Guyana wordt snel een olie-exporterend land na de ontdekking van verschillende offshore-velden.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This