Politiek & Maatschappij

OAS herkiest Luís Almagro tot secretaris-generaal

23 maart 2020

Redactie

OAS herkiest Luís Almagro tot secretaris-generaal

De 54e Bijzondere Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft afgelopen vrijdag Luís Almagro herkozen als secretaris-generaal en Nestor Mendez als adjunct-secretaris-generaal van de organisatie.

De Uruguyaan Almagro werd herkozen met 23 van de 33 door de lidstaten uitgebrachte stemmen. Kandidaat María Fernanda Espinosa uit Ecuador behaalde 10 stemmen en één land, de Dominicaanse Republiek, was afwezig. Na zijn herverkiezing sprak Almagro zijn dank uit aan degenen die zijn kandidatuur steunden en zwoer hij: “Ik zal alle inspanningen blijven doen om meer rechten voor meer mensen in alle 34 lidstaten te waarborgen.”

Nestor Mendez, uit Belize, werd bij acclamatie herkozen. Hij zei: “Ik beloof ervoor te zorgen dat deze organisatie optimaal gepositioneerd is om elk van haar lidstaten te helpen bij het aanpakken van de wereldwijde pandemie en andere crises die onze wereld op dit moment teisteren.”

Zowel Almagro als Mendez zullen hun tweede mandaat voor vijf jaar vanaf 26 mei 2020 vervullen. Geen van beiden zal herkiesbaar zijn zodra ze hun tweede termijn hebben afgerond. De vergadering werd gehouden op het hoofdkantoor van de OAS in Washington, D.C.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo feliciteerde de Uruguayaanse diplomaat en zei in een korte verklaring dat “met secretaris-generaal Almagro aan het roer heb ik vertrouwen in de toekomst van de OAS en de Amerika’s. Onder Almagro’s  zullen de Verenigde Staten blijven samenwerken met onze partners bij de OAS om democratie, mensenrechten, veiligheid en economische welvaart voor de bevolking van Amerika te bevorderen en te verdedigen.”

De stemming van vandaag door de OAS-lidstaten toont aan dat zelfs in de meest uitdagende tijden, zoals waar we mee te maken hebben met de COVID-19-pandemie, ons halfrond van vrijheid standvastig blijft in het beschermen van onze gedeelde waarden.”

Pompeo schetste ook wat kan worden beschouwd als een niet-officiële agenda van Amerikaanse belangen voor de tweede periode van Almagro. “Wanneer we de bedreiging voor de volksgezondheid van COVID-19 overwinnen, staan de volkeren van Amerika en het Caribisch gebied voor andere uitdagingen, zoals het volledige herstel van de democratie in Nicaragua en Venezuela; naleving van vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingsprocessen in Guyana; en het Cubaanse regime verantwoordelijk houden voor zijn kwaadaardige activiteiten.”

“Er zijn ook kansen in overvloed, waaronder de aanstaande democratische verkiezingen in Bolivia en de uitvoering van een reeks OAS-programma’s en initiatieven om veerkracht te vergroten; versterking van democratisch bestuur, mensenrechten en fundamentele vrijheden; en het economische concurrentievermogen en de ontwikkeling in de regio versterken ”.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This