Politiek & Maatschappij

Nog geen zicht op doorbraak

31 juli 2020

Ambtelijk overleg tussen Nederland en Curaçao, Aruba en Sint Maarten over de voorwaarden die Den Haag stelt aan nieuwe coronaleningen heeft nog niet geleid tot uitzicht op een doorbraak.

De landen hebben ieder voor zich aanpassingen voorgesteld, maar volgens ingewijden is Nederland alleen bereid op ondergeschikte onderdelen aan de wensen tegemoet te komen, zoals het verduidelijken van formuleringen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn.

Ten aanzien van essentiële onderdelen van het voorwaardenpakket weigert Nederland echter concessies te doen. Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zouden wel openstaan voor alternatieven, maar alleen als die hetzelfde resultaat opleveren: structureel beheersbare overheidsfinanciën en een weerbare economie met een goed functionerende arbeidsmarkt. Aan het toezicht door een ‘Caribische hervormingsentiteit’ wenst Nederland al helemaal niet te tornen.

Wat zich, aldus de bronnen, bij de besprekingen wreekt is dat de landen ondanks de veelvuldig herhaalde adviezen van het College Financieel Toezicht hun financieel beheer niet op orde hebben, waardoor er twijfels zijn over de cijfermatige onderbouwing van tegenvoorstellen.

In de Rijksministerraad van 10 juli hebben Curaçao, Aruba en Sint Maarten de voorwaarden verworpen in de hoop Nederland tot aanpassing te kunnen bewegen. Op 14 augustus is de eerstvolgende bijeenkomst van de raad.

Inmiddels zijn in de hoofdstad van Curaçao, Willemstad, de ergste sporen van de rellen vorige maand (foto) opgeruimd. Deze rellen waren gericht tegen bezuinigingen van de eilandregering als gevolg van de coronacrisis.

Koninkrijk.nu, curacao.nu

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This