Politiek & Maatschappij

Nog geen zicht op doorbraak

31 juli 2020

Ambtelijk overleg tussen Nederland en Curaçao, Aruba en Sint Maarten over de voorwaarden die Den Haag stelt aan nieuwe coronaleningen heeft nog niet geleid tot uitzicht op een doorbraak.

De landen hebben ieder voor zich aanpassingen voorgesteld, maar volgens ingewijden is Nederland alleen bereid op ondergeschikte onderdelen aan de wensen tegemoet te komen, zoals het verduidelijken van formuleringen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn.

Ten aanzien van essentiële onderdelen van het voorwaardenpakket weigert Nederland echter concessies te doen. Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zouden wel openstaan voor alternatieven, maar alleen als die hetzelfde resultaat opleveren: structureel beheersbare overheidsfinanciën en een weerbare economie met een goed functionerende arbeidsmarkt. Aan het toezicht door een ‘Caribische hervormingsentiteit’ wenst Nederland al helemaal niet te tornen.

Wat zich, aldus de bronnen, bij de besprekingen wreekt is dat de landen ondanks de veelvuldig herhaalde adviezen van het College Financieel Toezicht hun financieel beheer niet op orde hebben, waardoor er twijfels zijn over de cijfermatige onderbouwing van tegenvoorstellen.

In de Rijksministerraad van 10 juli hebben Curaçao, Aruba en Sint Maarten de voorwaarden verworpen in de hoop Nederland tot aanpassing te kunnen bewegen. Op 14 augustus is de eerstvolgende bijeenkomst van de raad.

Inmiddels zijn in de hoofdstad van Curaçao, Willemstad, de ergste sporen van de rellen vorige maand (foto) opgeruimd. Deze rellen waren gericht tegen bezuinigingen van de eilandregering als gevolg van de coronacrisis.

Koninkrijk.nu, curacao.nu

Gerelateerde berichten

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

Haïtiaanse mensenrechtenactivist mag buurland niet meer in

In navolging van de Verenigde Staten en Canada heeft de Dominicaanse Republiek nu ook een lijst opgesteld met namen van Haïtianen die niet langer welkom zijn. Maar waar het in de Verenigde Staten en Canada mensen betreft die direct gelinkt kunnen worden aan het geweld en de straffeloosheid in het Caribische land (politici, criminelen en bendeleiders) heeft de Dominicaanse Republiek een opmerkelijke naam toegevoegd: mensenrechtenactivist Pierre Espérance. Mensenrechtenorganisaties zijn verbijsterd.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This