Politiek & Maatschappij

Nicaragua tegen buitenlandse agenten

6 november 2020

Nieuwe wet legt oppositie aan banden

Ondanks internationale bezorgdheid is de wet op de ‘regulatie van buitenlandse agenten’ in oktober 2020 van kracht geworden. Hiermee moeten individuen en organisaties die fondsen of goederen ontvangen uit het buitenland, zich voor 18 december van dit jaar registreren bij het Nicaraguaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de officiële lezing beoogt de wet op deze manier buitenlandse inmenging in binnenlandse politiek tegen te gaan.

De invulling van de wet lijkt zich echter meer te richten op binnenlandse krachten met een haast openlijke verwijzing naar vertegenwoordigers van de potentiële oppositie. Ook noemt de wet expliciet media, PR-functionarissen en politieke consultants als subjecten van de wet.

De wet eist dat allen die vanuit het buitenland fondsen of materialen ontvangen zich registreren, maandelijks(!) verslag doen van bestedingen en ontvangsten, en vooraf toestemming vragen voor de ontvangst van deze steun, waarbij ook de herkomst expliciet vermeld moet worden. Uitzonderingen gelden voor diplomaten, bedrijven, geaccrediteerde internationale humanitaire organisaties en mensen die pensioenen of familiaire financiële steun ontvangen uit het buitenland (remesas). Hiermee blijft formele internationale samenwerking vanuit bijvoorbeeld ambassades, de Verenigde Naties en andere internationale humanitaire organisaties en ontwikkelingsbanken mogelijk.

Hulp aan georganiseerde Nicaraguanen in verdrukking zal vanuit het buitenland daarentegen vrijwel onmogelijk worden. Waarschijnlijk zullen ook stedenbanden tussen Nederlandse en Nicaraguaanse gemeentes met deze wet te maken krijgen. Volgens de Nederlandse solidariteitsorganisatie SOSNicaragua-Holanda is de onderliggende bedoeling van de wet de gehele oppositie droog te leggen.

President Daniel Ortega en zijn echtgenote en vice-president Rosario Murillo vegen met deze wet het speelveld tenminste tot aan de verkiezingen van november 2021 nog verder schoon van alle ‘vervelende’ elementen die de voortzetting van hun regime bedreigen.

Tot die ‘vervelende elementen’ hoort de feministische organisatie María Elena Cuadra (foto), die al een tijd bedreigd en geïntimideerd wordt door de politie. De organisatie zet zich actief in voor de slachtoffers van de repressie, waaronder familieleden van politieke gevangenen, die psychologische hulp krijgen en het kantoor mogen gebruiken om te vergaderen.

Bron: SOSNicaragua-Holanda

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This