Politiek & Maatschappij

Nederland gaat Peru helpen bij afvalwateronderzoek

15 januari 2021

Nederland gaat in Peru onderzoek doen naar het traceren van coronasporen in afvalwater. Peru is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door corona.

Het virus is te traceren in afvalwater, doordat mensen het uitscheiden in hun ontlasting. Het virus kan worden verspreid in rioleringen en door overstort van afvalwater stroomafwaarts in rivieren terecht komen. Vooral op plaatsen waar de afvalwaterzuivering onvoldoende is.

De Nederlandse hulp moet leiden tot een monitoringsysteem dat vroegtijdig waarschuwt en zo verdere covid-19-uitbraken in Peru voorkomt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onderzoekinstituut Deltares en kennisorganisatie KWR gevraagd om een verkenning in Peru uit te voeren. KWR is de organisatie die het coronavirus als eerste in het afvalwater in Nederland aantrof. Het project zal worden uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Lima. Lokale partners worden nog gezocht.

Het onderzoek richt zich op de stad Chiclayo. Dat is het grootste economische, commerciële en toeristische centrum aan de noordkust van het land en tevens de plaats waar in maart vorig jaar de eerste besmetting met het covid-19 virus in Peru vastgesteld werd.

Bron: NOS, Deltares, Andina.pe

Gerelateerde berichten

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Toenemend geweld in het bosrijke zuiden en het droge noorden van Chili

Chili staat bekend als een relatief veilig land, maar heeft de laatste jaren te maken met een sterke toename van ernstige criminaliteit. Daarvoor zijn verschillende oorzaken. In het zuiden van het land speelt het conflict tussen inheemse Mapuche en bosbedrijven, in het noorden zijn Colombiaanse en Venezolaanse bendes actief. Intussen probeert president Boric het hoofd te bieden aan het geweld en de ontstane onrust.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This