Politiek & Maatschappij

Nederlaag van kandidaten van Bolsonaro bij gemeentelijke verkiezingen in Brazilië

17 november 2020

Redactie

De verkiezingsresultaten van de belangrijkste Braziliaanse steden afgelopen zondag tonen de nederlaag aan van de kandidaten die worden gesteund door president Jair Bolsonaro, in het voordeel van de kandidaten van het centrum en gematigd rechts.

Volgens de resultaten die zijn gepubliceerd door het Hoge Kies Tribunaal (TSE) in São Paulo, de stad met de meeste kiezers van het land –  bijna 9 miljoen – kreeg de huidige burgemeester, Bruno Covas van de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB), ongeveer een derde van de stemmen: 32,8 procent. Covas zal het echter op 29 november in de tweede ronde moeten opnemen tegen de linkse en voormalige presidentskandidaat Guilherme Boulos, die  met 20,2 procent als tweede eindigde. De door Bolsonaro gesteunde kandidaat, de conservatieve Celso Russomanno, eindigde op de vierde plaats, met iets meer dan 10 procent van de stemmen.

In Rio de Janeiro, de op een na grootste stad van Brazilië, eindigde de centrumrechtse Eduardo Paes als eerste met bijna 40 procent. Hij neemt het in de tweede ronde op tegen de huidige burgemeester, de ultraconservatieve en evangelische leider Marcelo Crivella, die 21,9 procent van de stemmen behaalde en wordt gesteund door Bolsonaro.

Volgens de resultaten in Belo Horizonte, de derde stad met de meeste kiezers, behaalde de huidige burgemeester Alexandre Kalil meer dan 50 procent van de stemmen en liet hij de kandidaat ‘Bolsonarista’ Bruno Engler buiten de race. Engler bleef rond de tien procent steken.

Recife, een van de hoofdsteden van Noordoost-Brazilië, beslist over het burgemeesterschap tussen Joao Campos, van de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB), en zijn neef Marilia Arraes, vertegenwoordiger van de Arbeiderspartij (PT). Politiechef Patricia Domingos, gesteund door Bolsonaro, eindigde op de vierde plaats met minder dan 15 procent van de stemmen.

In de stad Belém (hoofdstad van Pará), die wordt beschouwd als de grootste stad in het noorden van het land, behaalde Edmilson Rodrigues, de kandidaat voor de Partij Socialisme en Vrijheid  (PSOL), 34,24 procent van de stemmen en de kandidaat van Vaderland,  Delegado Eguchi, 23,06 procent.

In Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas, staan ​​de voormalige gouverneurs Amazonino Mendes en David Almeida in de tweede verkiezingsronde tegenover elkaar. Kolonel Menezes, gesteund door Bolsonaro, kreeg iets meer dan 10 procent van de stemmen en valt buiten de race voor het burgemeesterschap.

De stad Fortaleza gaf Bolsonaro een beetje voldoening, aangezien de kandidaat die hij steunde, Wagner Sousa Gomes, bekend als ‘Kapitein Wagner’, de tweede ronde zal betwisten met een kandidaat van centrumlinks.

Na de bekendmaking van de eerste verkiezingsresultaten die de nederlaag van zijn kandidaten markeerden, verwijderde Bolsonaro van zijn sociale netwerken een post van eerdere dagen waarin hij zijn aanhangers vroeg om te stemmen op verschillende kandidaten in de steden van het land, waaronder Crivella en Russomanno.

In Rio de Janeiro werd Monica Benício, weduwe van het vermoorde raadslid van de Partij Socialisme en Vrijheid (PSOL) en mensenrechtenverdediger Marielle Franco, verkozen tot raadslid bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Bij de verkiezingen van afgelopen zondag stemden bijna 148 miljoen Brazilianen voor het kiezen van hun burgemeesters en raadsleden voor een periode van vier jaar. Ondanks het lokale karakter kunnen deze gemeenteraadsverkiezingen ook worden geïnterpreteerd als een thermometer voor de presidentsverkiezingen van 2022.

Telesur

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This