Politiek & Maatschappij

Nederlaag van kandidaten van Bolsonaro bij gemeentelijke verkiezingen in Brazilië

17 november 2020

Redactie

De verkiezingsresultaten van de belangrijkste Braziliaanse steden afgelopen zondag tonen de nederlaag aan van de kandidaten die worden gesteund door president Jair Bolsonaro, in het voordeel van de kandidaten van het centrum en gematigd rechts.

Volgens de resultaten die zijn gepubliceerd door het Hoge Kies Tribunaal (TSE) in São Paulo, de stad met de meeste kiezers van het land –  bijna 9 miljoen – kreeg de huidige burgemeester, Bruno Covas van de Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB), ongeveer een derde van de stemmen: 32,8 procent. Covas zal het echter op 29 november in de tweede ronde moeten opnemen tegen de linkse en voormalige presidentskandidaat Guilherme Boulos, die  met 20,2 procent als tweede eindigde. De door Bolsonaro gesteunde kandidaat, de conservatieve Celso Russomanno, eindigde op de vierde plaats, met iets meer dan 10 procent van de stemmen.

In Rio de Janeiro, de op een na grootste stad van Brazilië, eindigde de centrumrechtse Eduardo Paes als eerste met bijna 40 procent. Hij neemt het in de tweede ronde op tegen de huidige burgemeester, de ultraconservatieve en evangelische leider Marcelo Crivella, die 21,9 procent van de stemmen behaalde en wordt gesteund door Bolsonaro.

Volgens de resultaten in Belo Horizonte, de derde stad met de meeste kiezers, behaalde de huidige burgemeester Alexandre Kalil meer dan 50 procent van de stemmen en liet hij de kandidaat ‘Bolsonarista’ Bruno Engler buiten de race. Engler bleef rond de tien procent steken.

Recife, een van de hoofdsteden van Noordoost-Brazilië, beslist over het burgemeesterschap tussen Joao Campos, van de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB), en zijn neef Marilia Arraes, vertegenwoordiger van de Arbeiderspartij (PT). Politiechef Patricia Domingos, gesteund door Bolsonaro, eindigde op de vierde plaats met minder dan 15 procent van de stemmen.

In de stad Belém (hoofdstad van Pará), die wordt beschouwd als de grootste stad in het noorden van het land, behaalde Edmilson Rodrigues, de kandidaat voor de Partij Socialisme en Vrijheid  (PSOL), 34,24 procent van de stemmen en de kandidaat van Vaderland,  Delegado Eguchi, 23,06 procent.

In Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas, staan ​​de voormalige gouverneurs Amazonino Mendes en David Almeida in de tweede verkiezingsronde tegenover elkaar. Kolonel Menezes, gesteund door Bolsonaro, kreeg iets meer dan 10 procent van de stemmen en valt buiten de race voor het burgemeesterschap.

De stad Fortaleza gaf Bolsonaro een beetje voldoening, aangezien de kandidaat die hij steunde, Wagner Sousa Gomes, bekend als ‘Kapitein Wagner’, de tweede ronde zal betwisten met een kandidaat van centrumlinks.

Na de bekendmaking van de eerste verkiezingsresultaten die de nederlaag van zijn kandidaten markeerden, verwijderde Bolsonaro van zijn sociale netwerken een post van eerdere dagen waarin hij zijn aanhangers vroeg om te stemmen op verschillende kandidaten in de steden van het land, waaronder Crivella en Russomanno.

In Rio de Janeiro werd Monica Benício, weduwe van het vermoorde raadslid van de Partij Socialisme en Vrijheid (PSOL) en mensenrechtenverdediger Marielle Franco, verkozen tot raadslid bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Bij de verkiezingen van afgelopen zondag stemden bijna 148 miljoen Brazilianen voor het kiezen van hun burgemeesters en raadsleden voor een periode van vier jaar. Ondanks het lokale karakter kunnen deze gemeenteraadsverkiezingen ook worden geïnterpreteerd als een thermometer voor de presidentsverkiezingen van 2022.

Telesur

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This