Politiek & Maatschappij

Na een korte pauze keert politiegeweld terug in Rio’s favelas

18 april 2020

De laatste weken van maart zagen veel minder politiegeweld in de favelas van Rio de Janeiro, in verband met de coronacrisis. Sinds 1 april is het echter weer business as usual, zo concludeert een rapport van het ROS, een organisatie die geweld in de favelas monitort. Half maart kondigde de gouverneur van Rio de Janeiro maatregelen aan om het coronavirus te bestrijden. De politie moest zich aanpassen aan deze nieuwe situatie en was daarom minder actief, zo benadrukt Pablo Nunes, een sociale wetenschapper werkzaam bij het ROS. Het aantal operaties in favelas nam af met 74 procent vergeleken met de eerste helft van maart. Dit leidde tevens tot minder dodelijke slachtoffers, vergeleken met maart vorig jaar.

In de eerste week van april keerde de politieoperaties echter terug, met meer geweld en slachtoffers tot gevolg. Wat echter misschien nog wel belangrijker is, is dat het geweld moeilijkheden veroorzaakt voor activisten en hulporganisaties die proberen favelabewoners te helpen in deze moeilijke tijd. Veel inwoners kunnen niet of veel minder werken, waardoor veel families moeite hebben om genoeg voedsel te kopen. Ook de aanbevolen maatregelen rond hygiëne en afstand bewaren zijn in de dichtbevolkte favelas, waar stromend water niet altijd beschikbaar is, moeilijker na te volgen. Met het teruggekeerde geweld is hulp moeilijker aan te bieden en af te nemen.

Activisten zoals Gizele Martins, woonachtig in het complex van favelas genaamd Maré, spreken daarom van een dubbele strijd: tegen het coronavirus en tegen het teruggekeerde politiegeweld. Juliana Pinho, eveneens afkomstig uit de Maré, geeft aan: “Afgelopen week kon ik mijn huis niet verlaten door het politiegeweld. Ik wilde net weggaan om geld op te nemen bij de bank om de voedselpakketten samen te stellen die we hier uitdelen.” Veel inwoners bevinden zich zo in een spagaat: ze moeten hun huizen wel verlaten om te werken of om voedsel te kopen, maar worden hierbij verhinderd door het geweld en dragen mogelijk bij aan de verspreiding van het coronavirus.

Rio on Watch

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This