Politiek & Maatschappij

Na een korte pauze keert politiegeweld terug in Rio’s favelas

18 april 2020

De laatste weken van maart zagen veel minder politiegeweld in de favelas van Rio de Janeiro, in verband met de coronacrisis. Sinds 1 april is het echter weer business as usual, zo concludeert een rapport van het ROS, een organisatie die geweld in de favelas monitort. Half maart kondigde de gouverneur van Rio de Janeiro maatregelen aan om het coronavirus te bestrijden. De politie moest zich aanpassen aan deze nieuwe situatie en was daarom minder actief, zo benadrukt Pablo Nunes, een sociale wetenschapper werkzaam bij het ROS. Het aantal operaties in favelas nam af met 74 procent vergeleken met de eerste helft van maart. Dit leidde tevens tot minder dodelijke slachtoffers, vergeleken met maart vorig jaar.

In de eerste week van april keerde de politieoperaties echter terug, met meer geweld en slachtoffers tot gevolg. Wat echter misschien nog wel belangrijker is, is dat het geweld moeilijkheden veroorzaakt voor activisten en hulporganisaties die proberen favelabewoners te helpen in deze moeilijke tijd. Veel inwoners kunnen niet of veel minder werken, waardoor veel families moeite hebben om genoeg voedsel te kopen. Ook de aanbevolen maatregelen rond hygiëne en afstand bewaren zijn in de dichtbevolkte favelas, waar stromend water niet altijd beschikbaar is, moeilijker na te volgen. Met het teruggekeerde geweld is hulp moeilijker aan te bieden en af te nemen.

Activisten zoals Gizele Martins, woonachtig in het complex van favelas genaamd Maré, spreken daarom van een dubbele strijd: tegen het coronavirus en tegen het teruggekeerde politiegeweld. Juliana Pinho, eveneens afkomstig uit de Maré, geeft aan: “Afgelopen week kon ik mijn huis niet verlaten door het politiegeweld. Ik wilde net weggaan om geld op te nemen bij de bank om de voedselpakketten samen te stellen die we hier uitdelen.” Veel inwoners bevinden zich zo in een spagaat: ze moeten hun huizen wel verlaten om te werken of om voedsel te kopen, maar worden hierbij verhinderd door het geweld en dragen mogelijk bij aan de verspreiding van het coronavirus.

Rio on Watch

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This