Politiek & Maatschappij

Moederdag zonder kinderen

8 mei 2020

10 mei, moederdag. Een van de ergste dingen die je dan kan overkomen is niet weten waar je kind is. Voor veel Mexicaanse moeders is dat al jaren de trieste realiteit. Dit jaar kunnen ze, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, niet eens de straat op om te zoeken, of om te protesteren tegen de onverschillige houding van de overheid rondom de ‘verdwijning’ van tienduizenden Mexicanen de afgelopen vijftien jaar.

De jaarlijkse marsen in heel Mexico van moeders van ‘verdwenen’ personen zullen deze zondag dan ook digitaal plaatsvinden. De Mexicaanse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept iedereen, ook buiten Mexico, op om deel te nemen aan de virtuele mars om solidariteit te betuigen met de moeders van de ruim zestigduizend mensen van wie niet bekend is waar ze zijn. Deze moeders eisen al jaren opheldering over het lot van hun kinderen, maar er komen alleen maar gezinnen bij die wanhopig op zoek zijn naar hun geliefden.

Via sociale media kan iedereen aandacht vragen voor deze vermisten door plaatsing van een foto met mondkapje met de tekst “¿Dónde están?” (waar zijn ze?). Mondkapjes worden al sinds de eerste moederdagmars tegen de verdwijningen in 2012 gebruikt als symbool, omdat mondkapjes veel gedragen worden bij de zoektochten naar de vermisten – of beter gezegd, bij het opsporen van clandestiene massagraven.

Amnesty biedt ook de mogelijkheid om president López Obrador een tweet te sturen. Amnesty-Nederland doet (nog?) niet mee aan de actie, maar specifieke suggesties in het Spaans zijn hier te vinden.

Amnistia.org.mx

Gerelateerde berichten

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Geschiedenisles van kopstuk in corruptieschandaal: ‘Brazilië verkeert in de middeleeuwen’

Op 2 oktober zijn de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Het is een tweestrijd tussen de rechtse president Jair Bolsonaro en de voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva van de Arbeiderspartij. Lula leidt in de peilingen, maar als er een tweede ronde komt is de uitkomst onvoorspelbaar. In de aanloop naar de verkiezingen brengt Hans Veltmeijer een bezoek aan Henrique Pizzolato, kopstuk in een groot corruptieschandaal en vechtend om zijn onschuld te bewijzen. Dit interview is het derde deel in een serie over Brazilië in de aanloop naar de verkiezingen van deze auteur.

Lees meer
Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Update: Haïtiaanse journalist Edner Décime vrijgelaten

Sinds vrijdag 5 augustus is Edner Décime weer vrij. Zondag 17 juli stond de journalist in de rij bij een benzinepomp in Delmas, in het noordoosten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince, toen hij door gewapende mannen uit zijn auto getrokken werd. Zijn ontvoerders gingen er snel vandoor in een auto met loeiende sirenes. Bijna drie weken leefden familie, vrienden en collega’s in onzekerheid over zijn lot. Nu is hij weer thuis. Décime is een van de honderden Haïtianen die de afgelopen maanden ontvoerd werd door gewapende bendes. Het doel is geld.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This