Politiek & Maatschappij

Moederdag zonder kinderen

8 mei 2020

10 mei, moederdag. Een van de ergste dingen die je dan kan overkomen is niet weten waar je kind is. Voor veel Mexicaanse moeders is dat al jaren de trieste realiteit. Dit jaar kunnen ze, vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, niet eens de straat op om te zoeken, of om te protesteren tegen de onverschillige houding van de overheid rondom de ‘verdwijning’ van tienduizenden Mexicanen de afgelopen vijftien jaar.

De jaarlijkse marsen in heel Mexico van moeders van ‘verdwenen’ personen zullen deze zondag dan ook digitaal plaatsvinden. De Mexicaanse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept iedereen, ook buiten Mexico, op om deel te nemen aan de virtuele mars om solidariteit te betuigen met de moeders van de ruim zestigduizend mensen van wie niet bekend is waar ze zijn. Deze moeders eisen al jaren opheldering over het lot van hun kinderen, maar er komen alleen maar gezinnen bij die wanhopig op zoek zijn naar hun geliefden.

Via sociale media kan iedereen aandacht vragen voor deze vermisten door plaatsing van een foto met mondkapje met de tekst “¿Dónde están?” (waar zijn ze?). Mondkapjes worden al sinds de eerste moederdagmars tegen de verdwijningen in 2012 gebruikt als symbool, omdat mondkapjes veel gedragen worden bij de zoektochten naar de vermisten – of beter gezegd, bij het opsporen van clandestiene massagraven.

Amnesty biedt ook de mogelijkheid om president López Obrador een tweet te sturen. Amnesty-Nederland doet (nog?) niet mee aan de actie, maar specifieke suggesties in het Spaans zijn hier te vinden.

Amnistia.org.mx

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This