Politiek & Maatschappij

Missionarissen belemmeren vaccinaties in inheemse gebieden Brazilië

12 februari 2021

Medische teams die de verspreid wonende inheemse bevolking in Brazilië willen beschermen tegen het coronavirus krijgen soms te maken met fikse weerstand, vooral waar evangelische missionarissen de mensen angst voor het vaccin aanpraten.

In het São Francisco reservaat in de deelstaat Amazonas zijn gezondheidswerkers met pijl en boog bedreigd door dorpelingen. Ze moesten onverrichter zake weer in hun helikopter stappen en vluchten, aldus Claudemir da Silva, een vertegenwoordiger van de Apurinã die langs de Purus, een zijrivier van de Xingú, wonen.

“Dat gebeurt niet overal, maar wel daar waar evangelische missionarissen de mensen overtuigd hebben de vaccins niet te nemen. Omdat ze anders in alligators zouden veranderen of zo”, aldus Da Silva.

Deze houding zorgt er voor dat er ernstige zorgen zijn over de verspreiding van covid-19 onder de 800.000 inheemse Brazilianen, die toch al te lijden hebben onder een zwak gezondheidssysteem in hun leefgebieden. Daarom krijgen de inwoners van deze gebieden voorrang bij het nationale vaccinatieprogramma.

Inheemse leiders beschuldigen president Jair Bolsonaro en zijn evangelische achterban van het verspreiden van scepsis en nepnieuws over de coronavaccins, ondanks dat Brazilië, op de Verenigde Staten na, het hoogste aantal coronadoden heeft van alle landen ter wereld.

Evangelische priesters in stedelijke gebieden roepen hun gemeenteleden wel degelijk op zich te laten vaccineren, maar zeggen dat missionarissen in afgelegen gebieden de boodschap niet ontvangen hebben. Antropologen en bepaalde overheidsdiensten roepen de inheemse bevolking op zich in te laten enten, maar worden tegen gewerkt door president Bolsonaro die zelf vaccinatie weigerde en zich voornamelijk sarcastisch heeft uitgelaten over de vaccins en de mogelijke bijwerkingen.

Covid-19 heeft tot nu toe geleid tot minstens 957 dodelijke slachtoffers bij ruim 48.000 bevestigde gevallen onder de helft van Brazilië’s inheemse volkeren. Waarschijnlijk zijn de cijfers hoger, want deze worden slechts verzameld in de officiële reservaten.

Bron: The Guardian

Gerelateerde berichten

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Zoektocht naar passend onderwijs voor iedereen

Onder de inheemse president Evo Morales heeft Bolivia een radicale onderwijshervorming doorgevoerd: meer nadruk op meertaligheid, interculturaliteit, dialoog, interactie en participatie van lokale gemeenschappen. Dat is een versterkte herwaardering van de talen en culturen van inheemse groepen. Naast successen zijn er ingewikkelde hobbels. Leraren zijn hiervoor vaak nog onvoldoende opgeleid of spreken de inheemse taal onvoldoende. En wat is de kwaliteit van het onderwijs? Ook begrijpt of deelt niet iedereen de Andesfilosofie van vivir bien, waardoor laagland inheemse groepen en Spaansprekenden zich niet altijd vertegenwoordigd voelen.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This