Politiek & Maatschappij

Mexico zal asielzoekers in zijn ambassade in Bolivia niet uitleveren

2 januari 2020

La Chispa

De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), beloofde donderdag het besluit van zijn regering om asiel te verlenen aan mensen die in zijn ambassade in Bolivia verblijven, na te komen.

Tijdens zijn dagelijkse persconferentie zei hij bescherming te blijven bieden aan voormalige ambtenaren van de regering van ex-president Evo Morales die al meer dan een maand in de ambassade verblijven. Hij voegde eraan toe dat Mexico niet zal buigen voor enige provocatie en “de principes van zijn buitenlands beleid zal verdedigen.”

Tegelijk benadrukte hij het werk van ambassadeur María Teresa Mercado, die uit Bolivia werd verdreven, nadat ze door de interim-regering van Jeanine Áñez tot ‘persona non grata’ was verklaard. “Onze ambassadeur is een diplomaat van de eerste orde die met intelligentie en vastberadenheid heeft gehandeld. Als president ben ik erg trots op de prestaties die de ambassadeur in Bolivia heeft geleverd”, zei AMLO.

Wat betreft de betrekkingen met Bolivia en de acties die de Boliviaanse regering zal uitvoeren, zei López Obrador dat deze informatie voortdurend zal worden verstrekt door de minister van Buitenlandse Zaken van Mexico, Marcelo Ebrad.

María Teresa Mercado werd tot persona non grata verklaard, nadat ze had aangeklaagd dat diplomaten van de Spaanse ambassade, samen met beveiligingspersoneel met capuchon en blijkbaar gewapend, zonder uitleg aan de Mexicaanse regering bij de ambassade arriveerden. De Mexicaanse ambassade ligt in een welgestelde wijk van hoofdstad La Paz.

In de Mexicaanse ambassade vonden negen tot tien voormalige ambtenaren van de regering van Morales asiel. Ze werden onderzocht voor “opruiing en terrorisme” door het verzet dat volgde op het ontslag van Morales op 10 november. De onderdrukking van het verzet veroorzaakte meer dan drie dozijn doden.

El Deber

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This