Politiek & Maatschappij

Mexico probeert de grootste legale cannabismarkt ter wereld te creëren

14 januari 2021

Redactie

Het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid heeft dinsdag regels gepubliceerd om het gebruik van medicinale cannabis te reguleren. Het wordt gezien als een belangrijke stap in een bredere hervorming om ’s werelds grootste legale cannabismarkt in het Latijns-Amerikaanse land te creëren.

De nieuwe verordening, ondertekend door de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador, stelt farmaceutische bedrijven nu in staat medisch onderzoek naar cannabisproducten te doen. De cannabishervorming die plaatsvindt, omvat het recreatief gebruik van marihuana en zou de grootste nationale cannabismarkt ter wereld creëren in termen van bevolking.

De nieuwe medicinale regels stellen dat bedrijven die onderzoek willen doen toestemming moeten krijgen van de Mexicaanse gezondheidsregelgever COFEPRIS, en dit onderzoek moet worden gedaan in strikt gecontroleerde en onafhankelijke laboratoria. De verordening stelt ook regels vast voor het zaaien, kweken en oogsten van cannabis voor medicinale doeleinden, waardoor bedrijven legaal marihuana op Mexicaanse bodem kunnen telen.

Buitenlandse marihuanabedrijven uit Canada en de Verenigde Staten hebben met belangstelling naar Mexico gekeken. Velen hadden het nemen van investeringsbeslissingen uitgesteld vanwege onzekerheid over het beleid en wachtten op de publicatie van de definitieve regelgeving. De Mexicaanse parlementariërs bevinden zich ook in de laatste fase van het legaliseren van het recreatief gebruik van marihuana, en het wetsvoorstel zal naar verwachting in de volgende periode van het Congres worden aangenomen.

De verordening komt enkele jaren nadat het Mexicaanse Hooggerechtshof oordeelde dat het parlement het gebruik van cannabis moet legaliseren. De wetgeving markeert een grote verschuiving in een land dat al jaren wordt gekweld door geweld tussen strijdende drugskartels, die er al lang miljoenen dollars mee hebben verdiend om marihuana illegaal te kweken en de VS binnen te smokkelen.

 

Al Jazeera

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This