Politiek & Maatschappij

Mexico onderzoekt sterilisatie immigranten in VS

24 september 2020

Redactie

De Minister van Buitenlandse Zaken van Mexico, Marcelo Ebrard, heeft afgelopen dinsdag verklaard dat Mexico de claims onderzoekt dat zes Mexicaanse vrouwen zijn gesteriliseerd in een Amerikaans detentiecentrum.

Een klokkenluider beweerde vorige week dat er hysterectomiën werden uitgevoerd op immigranten in de VS zonder hun volledige toestemming. Amerikaanse immigratieambtenaren zeiden dat ze de beschuldigingen serieus nemen. Mexico noemde dergelijke operaties “onaanvaardbaar”.

“We hebben al contact met zes Mexicaanse vrouwen die mogelijk aan dit soort procedures zouden zijn onderworpen”, vertelde  Ebrard adgelopen dinsdag op een persconferentie. “Indien bevestigd, is het een groot probleem en moeten er maatregelen worden genomen”, vervolgde hij.

Maandag zei de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador dat zijn regering juridische stappen tegen de VS zou kunnen ondernemen als de aantijgingen werden bevestigd, meldt de Mexicaanse krant El Universal.

Meer dan 150 leden van het Amerikaanse Congres, waaronder topdemocraat Nancy Pelosi, hebben opgeroepen tot een onderzoek naar het detentiecentrum.

Maar het detentiecentrum en de Immigration and Customs Enforcement (ICE) hebben de beschuldigingen betwist. Vorige week vertelde ICE de BBC dat “anonieme, onbewezen aantijgingen, gemaakt zonder enige feitelijk controleerbare details, moeten worden behandeld met de gepaste scepsis die ze verdienen”.

Vrouwen die door de ICE werden vastgehouden, werden naar verluidt gedwongen de procedures te ondergaan in het privé-detentiecentrum van Irwin County in Georgië.

De klokkenluider, een verpleegster geïdentificeerd als Dawn Wooten die in het centrum werkte, uitte haar bezorgdheid over het grote aantal hysterectomieën – een operatie waarbij de baarmoeder geheel of gedeeltelijk werd verwijderd – bij Spaanstalige vrouwen daar.

Mensenrechtengroeperingen in de VS dienden op 14 september een klacht in tegen het Irwin County Detention Center op basis van de aantijgingen van mevrouw Wooten. Een gedetineerde vergeleek het centrum met “een experimenteel concentratiekamp” en voegde eraan toe: “Het was alsof ze experimenteerden met ons lichaam.”

Het bedrijf dat het detentiecentrum beheert, LaSalle Corrections, weerlegt de aantijgingen, aldus Associated Press.

In een verklaring in de New York Times zei dr. Ada Rivera, directeur van ICE Health Services, dat het bureau “de implicatie fel betwist dat gedetineerden worden gebruikt voor experimentele medische procedures.” Volgens hun gegevens waren sinds 2018 slechts twee vrouwen in het centrum verwezen voor hysterectomieën.

In een gesprek met de FactCheck van Channel Four voegde dr. Rivera eraan toe dat medische beslissingen “worden genomen door medisch personeel, niet door wetshandhavingspersoneel”, en dat een hysterectomie “nooit tegen de wil van een gedetineerde zou worden uitgevoerd”.

Project South, de Georgia Detention Watch, de Georgia Latino alliantie voor Mensenrechten en het Georgia Immigranten Ondersteuningsnetwerk dienden de klacht in bij de waakhond die toezicht houdt op het Departement van Landelijke Veiligheid (DHS), dat verantwoordelijk is voor ICE.

De klacht beweert ook “schokkende medische verwaarlozing” tijdens de coronaviruspandemie, waaronder een weigering om gedetineerden te testen op symptomen en het fabriceren van medische dossiers.

Vorige week zei Mexico dat het de VS om informatie had gevraagd over de claims, en dat consulaten in Georgië en Texas onderzoek doen naar de vermeende hysterectomieën.

BBC World News

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This