Politiek & Maatschappij

Mexico gaat akkoord met samenwerking met privéziekenhuizen voor Covid-19

14 april 2020

Redactie

Mexico gaat akkoord met samenwerking met privéziekenhuizen voor Covid-19

De regering van Mexico heeft gisteren een overeenkomst getekend met 146 privéziekenhuizen die 3.115 bedden zullen bieden aan gewone patiënten en die capaciteit zullen vrijgeven in het openbare netwerk ten behoeve van degenen die besmet zijn met Covid-19.

Tijdens zijn ochtendpersconferentie in het Nationaal Paleis ondertekende president Andrés Manuel López Obrador de overeenkomst met de Asociación Nacional de Hospitales Privados de México (associatie van particuliere ziekenhuizen) en het Consorcio de Hospitales Mexicanos ( consortium van Mexicaanse ziekenhuizen).  De president kondigde aan dat het opsluitingsschema op donderdag zal worden bepaald in relatie tot de evolutie van de epidemie om het moeilijkste moment en de geleidelijke  geleidelijke opheffing of opschaling van de quarantaine vast te stellen.

Met betrekking tot de overeenkomst met de particuliere sector wees hij erop dat het de bedoeling is middelen en menskracht samen te voegen en elkaar te helpen in de strijd om de coronaviruspandemie met het grootst mogelijke succes het hoofd te bieden. Het is belangrijk dat de publieke en de private sector zich in deze volksgezondheidscrisis verenigen om deze epidemie, die een van de meest besmettelijke ziekten is, te bestrijden.

Hij bedankte de privéziekenhuizen voor het verstrekken van 50 procent van hun gezondheidscapaciteit, medisch verplegend personeel en technici om de derde fase van de aanstaande Covid-19 te helpen doormaken, die het meest gecompliceerd is vanwege de exponentiële toename van gevallen die ziekenhuisopname vereisen. Die 3.115 bedden die ze leveren, omvatten ook apparatuur en personeel voor alle specialismen bij patiënten van het nationale volksgezondheidsnetwerk die niet besmet zijn met Covid, een programma dat op 23 maart van deze maand begint en op 23 mei eindigt.

López Obrador stond erop dat met deze samenwerking het volksgezondheidsstelsel, inclusief de marine en de strijdkrachten, wordt vrijgesteld om zich bijna volledig aan de epidemie te wijden, wat garandeert dat het ons op zijn hoogtepunt niet overvalt. Het is een beslissing die we in het weekend hebben genomen en die werd gedeeld door de associatie en het consortium dat het zonder winst zullen doen omdat de kosten van ziekenhuisopname hetzelfde zullen zijn als die van de sociale zekerheidsinstellingen voor de verzekerden.

Prensa Latina

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This