Politiek & Maatschappij

Mexico biedt politiek asiel aan Assange

4 januari 2021

Redactie

President Andrés Manuel López Obrador (AMLO) heeft vandaag aangekondigd dat zijn regering politiek asiel zal bieden aan de oprichter van Wikileaks, Julian Assange, wiens uitlevering aan de Verenigde Staten vandaag door een Britse rechter is afgewezen.

In zijn ochtendconferentie zei de president dat hij minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard zal vragen om met het Verenigd Koninkrijk “de mogelijkheid te bespreken dat meneer Assange wordt vrijgelaten en dat Mexico hem politiek asiel aanbiedt”. Hij voegde eraan toe:
“Ik verwelkom het Britse besluit. Ik denk dat het een triomf van gerechtigheid is.”

Assange wordt vastgehouden in een streng beveiligde gevangenis in Londen. Hij werd in april 2019 gearresteerd op de Ecuadoraanse ambassade in de Britse hoofdstad. De Ecuadoriaanse ambassade had in 2012 asiel verleend aan de oprichter van Wikileaks om zijn arrestatie te voorkomen, op verzoek van Interpol, na meldingen van verkrachting in Zweden, in het kader van een onderzoek dat later werd ingetrokken.

Mexico zal Assange onderdak verlenen met wat “het recht op asiel in onze traditie betekent, namelijk bescherming en tegelijkertijd de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat degene die het ontvangt, zich niet bemoeit met politieke aangelegenheden van andere landen.”

“Ik ben blij dat het VK zo heeft gehandeld, want Assange is journalist en verdient een kans. Ik ben voor gratie”, zei hij. Voor López Obrador was het een goede beslissing, maar nu is het nodig om hem gratie te verlenen. “We gaan hem bescherming bieden.”

De Verenigde Staten beschuldigden Assange van samenzwering met de voormalige Amerikaanse soldaat Bradley Manning (nu Chelsea Manning) in 2010 en met anderen tussen 2007 en 2015 om illegaal geheime informatie te verkrijgen en op Wikileaks te publiceren.

Assange werd ook beschuldigd van het verkrijgen van informatie over nationale defensie, openbaarmaking van informatie en samenzwering door inbraak in computers, waarvoor de Verenigde Staten zijn uitlevering eisen.

La Jornada

Gerelateerde berichten

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De macro-economische ontwikkeling van Argentinië

De Argentijnse president Javier Milei is inmiddels ruim een half jaar aan de macht. Bij zijn aantreden noemde hij als de belangrijkste uitgangspunten van zijn regering een beperkte overheid, respect voor privé-eigendom en vrije handel. De focus van het economisch beleid moest liggen op een herstel van de overheidsbalans, indamming van de inflatie en het aantrekken van buitenlandse investeringen. In dit artikel maakt de auteur de voorlopige balans op.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This