Het congres van de Mexicaanse staat Sinaloa stemde afgelopen week unaniem voor een wetsvoorstel waarbij stieren- en hondengevechten verboden worden. Ook zijn sancties opgesteld voor het mishandelen van dieren: bij gevallen van dierenmishandeling of wreedheden tegen dieren kan men zes tot 24 maanden gevangenisstraf opgelegd krijgen.
De bestaande dierenwelzijnswet van de staat Sinaloa wordt uitgebreid op diverse punten, met als doel het beter beschermen van meerdere diersoorten. De bestaande wet gold alleen voor huisdieren. Vanaf nu geldt de wet ook voor stieren en paarden bij stierengevechten, honden bij hondengevechten en wilde dieren.
In de stad Mazatlán worden jaarlijks stierengevechten gehouden tijdens carnaval. Mazatlán is de enige gemeente in Sinaloa waar stierengevechten plaatsvinden. Met dit besluit wordt Sinaloa de vijfde Mexicaanse staat waar stierengevechten verboden zijn, na Coahuila, Sonora, Guerrero en Quintana Roo. Ook hondengevechten zijn daarbij niet langer toegestaan. Voor hanengevechten is een uitzondering gemaakt, deze mogen nog steeds plaatsvinden.
Voortaan is het verboden om dieren op de openbare weg in de steek te laten, of op een plaats verafgelegen van hun natuurlijke habitat. Ook het langdurig van zorg ontzien van dieren is strafbaar. Ook is het niet meer toegestaan om seks met dieren te hebben. Honden en katten mogen niet geëuthanaseerd worden om overbevolking tegen te gaan. Verder is de wet erop gericht om de zorg en opvang van dieren in opvangcentra te verbeteren.
In de aanpassing van de dierenwelzijnswet staat opgenomen dat opvangcentra die dieren ter adoptie geven, verplicht zijn deze te vaccineren, ontwormen en steriliseren. Daarnaast moeten de centra na adoptie de dieren blijven volgen om toe te zien dat het welzijn van de dieren gewaarborgd blijft. Een dier waarbij dierenmishandeling geconstateerd wordt, moet onmiddellijk weer opgenomen worden in het opvangcentrum. Verder moeten alle van de straat gehaalde dieren kunnen rekenen op zorg van opvangcentra.
De zorg voor trekdieren zal ook iets verbeteren, dieren ouder dan 15 jaar mogen niet langer ingezet worden, tenzij ze beschikken over een goede gezondheid.
Verder zal de staat een fonds oprichten voor bewustwordingscampagnes over dierenwelzijn, onderzoek, het opleiden van mensen in opvangcentra, het beter beschermen van wilde dieren én het promoten van sterilisatiecampagnes.