Politiek & Maatschappij

Mexicaanse staat Sinaloa verbiedt stieren- en hondengevechten

1 februari 2021

Het congres van de Mexicaanse staat Sinaloa stemde afgelopen week unaniem voor een wetsvoorstel waarbij stieren- en hondengevechten verboden worden. Ook zijn sancties opgesteld voor het mishandelen van dieren: bij gevallen van dierenmishandeling of wreedheden tegen dieren kan men zes tot 24 maanden gevangenisstraf opgelegd krijgen.

De bestaande dierenwelzijnswet van de staat Sinaloa wordt uitgebreid op diverse punten, met als doel het beter beschermen van meerdere diersoorten. De bestaande wet gold alleen voor huisdieren. Vanaf nu geldt de wet ook voor stieren en paarden bij stierengevechten, honden bij hondengevechten en wilde dieren.

In de stad Mazatlán worden jaarlijks stierengevechten gehouden tijdens carnaval. Mazatlán is de enige gemeente in Sinaloa waar stierengevechten plaatsvinden. Met dit besluit wordt Sinaloa de vijfde Mexicaanse staat waar stierengevechten verboden zijn, na Coahuila, Sonora, Guerrero en Quintana Roo. Ook hondengevechten zijn daarbij niet langer toegestaan. Voor hanengevechten is een uitzondering gemaakt, deze mogen nog steeds plaatsvinden.

Voortaan is het verboden om dieren op de openbare weg in de steek te laten, of op een plaats verafgelegen van hun natuurlijke habitat. Ook het langdurig van zorg ontzien van dieren is strafbaar. Ook is het niet meer toegestaan om seks met dieren te hebben. Honden en katten mogen niet geëuthanaseerd worden om overbevolking tegen te gaan. Verder is de wet erop gericht om de zorg en opvang van dieren in opvangcentra te verbeteren.

In de aanpassing van de dierenwelzijnswet staat opgenomen dat opvangcentra die dieren ter adoptie geven, verplicht zijn deze te vaccineren, ontwormen en steriliseren. Daarnaast moeten de centra na adoptie de dieren blijven volgen om toe te zien dat het welzijn van de dieren gewaarborgd blijft. Een dier waarbij dierenmishandeling geconstateerd wordt, moet onmiddellijk weer opgenomen worden in het opvangcentrum. Verder moeten alle van de straat gehaalde dieren kunnen rekenen op zorg van opvangcentra.

De zorg voor trekdieren zal ook iets verbeteren, dieren ouder dan 15 jaar mogen niet langer ingezet worden, tenzij ze beschikken over een goede gezondheid.

Verder zal de staat een fonds oprichten voor bewustwordingscampagnes over dierenwelzijn, onderzoek, het opleiden van mensen in opvangcentra, het beter beschermen van wilde dieren én het promoten van sterilisatiecampagnes.

Bronnen: El Sol de Mazatlán, Aplausos

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This