Politiek & Maatschappij

Mexicaans water naar de Verenigde Staten

30 oktober 2020

Mexico en de Verenigde Staten zijn in de laatste week van oktober toch tot overeenstemming gekomen om water uit de Conchos rivier in Chihuahua, beschikbaar te stellen voor boeren in de Verenigde Staten. Dit ondanks, dat Mexicaanse boeren zeggen dat ze het water zelf nodig hebben.

Boeren uit de buurt gebruikten vorige maand geweld bij protesten bij de La Boquilla dam in de Conchos, ruim 200 kilometer van de grens verwijderd, tegen de export van water naar het buitenland. In een van de droogste jaren in decennia, zeggen de boeren geen druppel te kunnen missen.

Mexico is echter gebonden aan een bilateraal verdrag met de VS uit 1944 dat beide landen dwingt hun watervoorraden langs de grens, die door woestijnachtig gebied loopt, te delen. Bij het optreden van de Nationale Garde tegen de protesten, waarbij honderden boeren de dam blokkeerden, werd een vrouw doodgeschoten. Dit nadat de VS geklaagd hadden dat Mexico haar deel van het verdrag niet nakwam en bijna een jaar achter liep met het leveren van water aan de noorderbuur.

De Mexicaanse Nationale Garde sprak van een ‘ongelukkig incident’, maar president López Obrador erkende dat claim van de VS terecht is en dat het water geleverd moet worden. “Als wij water nodig hebben voor menselijke consumptie dan helpen ze ons, en ook als wij te maken hebben met een grote droogte”, aldus de president die de regering van de VS bedankte “voor haar begrip en solidariteit”.

Mexicaanse boeren in Chihuahua gebruiken momenteel 71 procent van het water van de Conchos, terwijl ze volgens voornoemd verdrag maar recht hebben op 62 procent. De verwachte regen die het water achter de dam weer zou aanvullen, waarmee Mexico haar waterverplichtingen jegens de VS zou kunnen voldoen, bleef dit jaar echter uit.

Bron: BBC

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This