Politiek & Maatschappij

Massale steun in Brazilië voor democratie, slechts 10% voor een militaire dictatuur

30 juni 2020

Redactie

Ongeveer 75% van de Brazilianen ondersteunt de huidige democratie in het land, zo bleek uit een enquête van Datafolha die zondag werd gepubliceerd, terwijl slechts 10% van de burgers een dictatuur steunt, het hoogste en laagste niveau van steun voor de twee regeringsvormen in ten minste dertig jaar.

De resultaten komen voort uit de hogere perceptie dat de regering van de rechtse president Jair Bolsonaro mogelijk probeert te breken met democratische instellingen. Bolsonaro, een voormalige kapitein van het leger, heeft de protesten gesteund die eisten dat het onafhankelijke Hooggerechtshof en het Congres werden gesloten wegens oppositie tegen de agenda van de president.

De laatste keer dat de enquête werd gehouden, in december vorig jaar, steunde 62% van de Brazilianen de democratie, terwijl 12% van de burgers zei dat een dictatuur onder bepaalde omstandigheden beter was. De grootste verandering tussen de peiling van december en de huidige was afkomstig van mensen die onverschillig stonden tegenover het type regering, dat van 22% naar 12% daalde.

Brazilië onderging zijn laatste militaire dictatuur tussen 1964 en 1985. Bolsonaro is een gepassioneerde aanhanger van die militaire periode.

Mercopress

Gerelateerde berichten

De economische agenda van de Mexicaanse President Andrés Manuel Lopéz Obrador

De economische agenda van de Mexicaanse President Andrés Manuel Lopéz Obrador

Op 1 juli 2020 was het precies twee jaar geleden dat Andrés Manuel López Obrador (AMLO) met een duidelijk linkse agenda tot president van Mexico gekozen werd. Bij zijn inauguratie op 1 december 2018 waren velen bereid deze zelfbenoemde ‘politieke outsider’ een kans te geven. Wat is er sindsdien terecht gekomen van zijn beloftes een einde te maken aan het drugsgeweld dat het land al jaren in zijn greep houdt en van economische voorspoed voor de bevolking door middel van een “Vierde Transformatie” waarmee corruptie en inkomensongelijkheid bestreden zou worden? En hoe is het anderhalf jaar later gesteld met zijn plannen om door middel van overheidsinvesteringen nationale economische onafhankelijkheid te generen? Hoewel dalend, blijven AMLO’s waarderingscijfers onveranderd hoog.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This