Politiek & Maatschappij

Massale steun in Brazilië voor democratie, slechts 10% voor een militaire dictatuur

30 juni 2020

Redactie

Ongeveer 75% van de Brazilianen ondersteunt de huidige democratie in het land, zo bleek uit een enquête van Datafolha die zondag werd gepubliceerd, terwijl slechts 10% van de burgers een dictatuur steunt, het hoogste en laagste niveau van steun voor de twee regeringsvormen in ten minste dertig jaar.

De resultaten komen voort uit de hogere perceptie dat de regering van de rechtse president Jair Bolsonaro mogelijk probeert te breken met democratische instellingen. Bolsonaro, een voormalige kapitein van het leger, heeft de protesten gesteund die eisten dat het onafhankelijke Hooggerechtshof en het Congres werden gesloten wegens oppositie tegen de agenda van de president.

De laatste keer dat de enquête werd gehouden, in december vorig jaar, steunde 62% van de Brazilianen de democratie, terwijl 12% van de burgers zei dat een dictatuur onder bepaalde omstandigheden beter was. De grootste verandering tussen de peiling van december en de huidige was afkomstig van mensen die onverschillig stonden tegenover het type regering, dat van 22% naar 12% daalde.

Brazilië onderging zijn laatste militaire dictatuur tussen 1964 en 1985. Bolsonaro is een gepassioneerde aanhanger van die militaire periode.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This