Politiek & Maatschappij

Massale steun in Brazilië voor democratie, slechts 10% voor een militaire dictatuur

30 juni 2020

Redactie

Ongeveer 75% van de Brazilianen ondersteunt de huidige democratie in het land, zo bleek uit een enquête van Datafolha die zondag werd gepubliceerd, terwijl slechts 10% van de burgers een dictatuur steunt, het hoogste en laagste niveau van steun voor de twee regeringsvormen in ten minste dertig jaar.

De resultaten komen voort uit de hogere perceptie dat de regering van de rechtse president Jair Bolsonaro mogelijk probeert te breken met democratische instellingen. Bolsonaro, een voormalige kapitein van het leger, heeft de protesten gesteund die eisten dat het onafhankelijke Hooggerechtshof en het Congres werden gesloten wegens oppositie tegen de agenda van de president.

De laatste keer dat de enquête werd gehouden, in december vorig jaar, steunde 62% van de Brazilianen de democratie, terwijl 12% van de burgers zei dat een dictatuur onder bepaalde omstandigheden beter was. De grootste verandering tussen de peiling van december en de huidige was afkomstig van mensen die onverschillig stonden tegenover het type regering, dat van 22% naar 12% daalde.

Brazilië onderging zijn laatste militaire dictatuur tussen 1964 en 1985. Bolsonaro is een gepassioneerde aanhanger van die militaire periode.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Weg met Pinochet!

Weg met Pinochet!

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksstemming uit tegen het aanblijven van generaal Pinochet als president. Daarmee eindigde de dictatuur, maar werd Chili nog geen volwaardige democratie. Chispa-redacteur Jan de Kievid maakte als internationaal waarnemer die spannende verkiezing mee. Nu binnenkort mogelijk weer een grote stap in democratische richting wordt gezet, vertelt hij zijn verhaal van de enerverende gebeurtenissen eind 1988.

Lees meer
Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Bootvluchtelingen uit Haïti verdronken bij Puerto Rico

Donderdag 12 mei ontdekte een helikopter van de Puerto Ricaanse grenswacht op zee een gekapseisde boot. Tot nu toe konden 38 mensen gered worden en zijn elf lichamen geborgen. Maar volgens de opvarenden, op twee na allemaal Haïtianen, waren er tussen de 60 en 75 personen aan boord, wat betekent dat er nog veel mensen vermist worden. Dit jaar is het aantal Haïtianen dat hun land verlaat verdubbeld volgens Amerikaanse autoriteiten. Het bendegeweld en de economische crisis zijn de belangrijkste oorzaken.

Lees meer
agsdi-globe

Politiek & Maatschappij

agsdi-portrait

Kunst & Cultuur

agsdi-camera

Vrije tijd & Toerisme

agsdi-income

Economie & Ondernemen

agsdi-leaves

Milieu en Natuur

agsdi-learn

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This