Politiek & Maatschappij

Massale steun in Brazilië voor democratie, slechts 10% voor een militaire dictatuur

30 juni 2020

Redactie

Ongeveer 75% van de Brazilianen ondersteunt de huidige democratie in het land, zo bleek uit een enquête van Datafolha die zondag werd gepubliceerd, terwijl slechts 10% van de burgers een dictatuur steunt, het hoogste en laagste niveau van steun voor de twee regeringsvormen in ten minste dertig jaar.

De resultaten komen voort uit de hogere perceptie dat de regering van de rechtse president Jair Bolsonaro mogelijk probeert te breken met democratische instellingen. Bolsonaro, een voormalige kapitein van het leger, heeft de protesten gesteund die eisten dat het onafhankelijke Hooggerechtshof en het Congres werden gesloten wegens oppositie tegen de agenda van de president.

De laatste keer dat de enquête werd gehouden, in december vorig jaar, steunde 62% van de Brazilianen de democratie, terwijl 12% van de burgers zei dat een dictatuur onder bepaalde omstandigheden beter was. De grootste verandering tussen de peiling van december en de huidige was afkomstig van mensen die onverschillig stonden tegenover het type regering, dat van 22% naar 12% daalde.

Brazilië onderging zijn laatste militaire dictatuur tussen 1964 en 1985. Bolsonaro is een gepassioneerde aanhanger van die militaire periode.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This