Politiek & Maatschappij

Massale opkomst van Chilenen die de grondwet van Pinochet willen herschrijven

19 januari 2021

Redactie

Het Chileense Kiesorgaan meldde dat ruim 3.300 hoopvolle mensen zich hebben aangemeld voor de commissie die de huidige grondwet van het land zal herschrijven. Deze is een erfenis van dictator-generaal Augusto Pinochet die het land regeerde van 1973 tot 1990. Aanvragers hadden zondag tot middernacht de tijd om zich aan te melden, waarna de Kiesdienst de officiële lijst publiceert. De 14 miljoen stemgerechtigde Chileense kiezers zullen vervolgens op 11 april de 155 leden van de Grondwetgevende Vergadering kiezen, die de grondwet van Pinochet zullen hetschrijven.

De Kiesdienst zei dat vanaf 17.00 uur zich 2.226 onafhankelijke kandidaten hadden aangemeld; 185 uit inheemse gemeenschappen – die strijden om 17 gereserveerde zetels – en meer dan 900 vertegenwoordigers van politieke partijen, waarmee het totaal op 3.311 komt. De inheemse bevolking vormt 12,8 procent van de 18 miljoen inwoners van Chili.

Chilenen stemden in oktober vorig jaar overweldigend voor het herschrijven van de grondwet, wat een van de belangrijkste eisen van de demonstranten was die in oktober 2019 opstonden om maandenlange protesten tegen sociale ongelijkheid te leiden.

Een eerdere wet die door het Congres is aangenomen, bepaalt dat de commissie gelijkelijk tussen mannen en vrouwen moet worden verdeeld. Het is een cruciaal jaar voor Chilenen, die op 21 november weer naar de stembus gaan om een opvolger te kiezen voor president Sebastián Piñera, die zich niet herkiesbaar kan stellen.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Geweld in Haïti groeit terwijl overheid toekijkt

Het geweld blijft toenemen in Haïti. En terwijl het geweld zich tot voor kort concentreerde in en rond de hoofdstad Port-au-Prince, breidt het zich nu uit naar omliggende regio’s, zoals de Artibonite, een landbouwgebied ten noorden van Port-au-Prince. De facto premier Ariel Henry dringt aan op ingrijpen door de Verenigde Naties. Veel Haïtianen zien in de passieve houding van de regering tegenover het geweld boze opzet. Henry heeft er baat bij, wanneer de situatie onhoudbaar wordt. De bevolking is het slachtoffer.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This