Politiek & Maatschappij

Massale opkomst van Chilenen die de grondwet van Pinochet willen herschrijven

19 januari 2021

Redactie

Het Chileense Kiesorgaan meldde dat ruim 3.300 hoopvolle mensen zich hebben aangemeld voor de commissie die de huidige grondwet van het land zal herschrijven. Deze is een erfenis van dictator-generaal Augusto Pinochet die het land regeerde van 1973 tot 1990. Aanvragers hadden zondag tot middernacht de tijd om zich aan te melden, waarna de Kiesdienst de officiële lijst publiceert. De 14 miljoen stemgerechtigde Chileense kiezers zullen vervolgens op 11 april de 155 leden van de Grondwetgevende Vergadering kiezen, die de grondwet van Pinochet zullen hetschrijven.

De Kiesdienst zei dat vanaf 17.00 uur zich 2.226 onafhankelijke kandidaten hadden aangemeld; 185 uit inheemse gemeenschappen – die strijden om 17 gereserveerde zetels – en meer dan 900 vertegenwoordigers van politieke partijen, waarmee het totaal op 3.311 komt. De inheemse bevolking vormt 12,8 procent van de 18 miljoen inwoners van Chili.

Chilenen stemden in oktober vorig jaar overweldigend voor het herschrijven van de grondwet, wat een van de belangrijkste eisen van de demonstranten was die in oktober 2019 opstonden om maandenlange protesten tegen sociale ongelijkheid te leiden.

Een eerdere wet die door het Congres is aangenomen, bepaalt dat de commissie gelijkelijk tussen mannen en vrouwen moet worden verdeeld. Het is een cruciaal jaar voor Chilenen, die op 21 november weer naar de stembus gaan om een opvolger te kiezen voor president Sebastián Piñera, die zich niet herkiesbaar kan stellen.

Mercopress

Gerelateerde berichten

Een nieuwe Guatemalteekse lente

Een nieuwe Guatemalteekse lente

80 jaar nadat in Guatemala de periode aanbrak die de “tienjarige lente” wordt genoemd, een periode ingeluid met het aantreden van de eerste democratisch gekozen president, de hervormer Juan José Arévalo, was daar in 2023 plotseling zijn zoon: Bernardo Arévalo. De zoon had onmiskenbaar het idealisme en gevoel voor sociale rechtvaardigheid van zijn vader geërfd maar hij liep al tegen de zestig toen hij politiek actief werd. Mogelijk wist hij te goed wat de huiveringwekkende gevolgen konden zijn.
Tot verassing van velen en tot frustratie van de zittende macht, die alles uit de kast haalde om hem tegen te houden – maar het was te laat – won Bernardo Arévalo de presidentsverkiezingen en werd hij begin 2024 geïnaugureerd. Voor veel Guatemalteken gloort er hoop, hoop op een nieuwe democratische lente.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This