Politiek & Maatschappij

Maradona: Drie dagen rouw en een staatsbegrafenis bij Casa Rosada

26 november 2020

Diego Maradona, de WK-winnende legende die wordt beschouwd als een van de grootste voetballers aller tijden, stierf woensdag op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval toen hij herstelde van een operatie voor een bloedstolsel in de hersenen.

De Argentijnse president, Alberto Fernández, verklaarde drie dagen van officiële rouw vanwege het overlijden van de WK-winnaar, die stierf aan een hartaanval. De president zei in een korte verklaring dat hij “ongelooflijk verdrietig” was over de dood van Maradona.

‘Ik werkte samen met Cafiero, het hoofd van het kabinet, toen ze het me vertelden. Ik kan het niet geloven. Ik ben radeloos. Het is het slechtste nieuws dat een Argentijnse fan kan krijgen. We hielden van hem. Ik probeer met zijn familie te praten. We zullen zien. Er is zoveel verdriet”, zei de president.

Het presidentieel decreet dat de officiële rouwperiode aankondigt, zal worden gepubliceerd in het officiële staatsbulletin, gevolgd door eerbetoon in het hele land aan wat velen beschouwen als de grootste speler aller tijden van Argentinië.

Het werkpaleis van de president, Casa Rosada, naast het iconische Plaza de Mayo, is beschikbaar gesteld voor de familie van Maradona om de staatsbegrafenis voor de speler te organiseren.

Zeven presidenten van Argentinië hebben een staatsbegrafenis ontvangen in Casa Rosada: Bartolomé Mitre in 1906, Manuel Quintana, Carlos Pellegrini, Roque Sáenz Peña, Julio Argentino Roca, Marcelo Torcuato de Alvear en meest recentelijk Néstor Kirchner in 2010.

Uit de sportwereld kreeg vijfvoudig Formule 1-kampioen Juan Manuel Fangio op 17 juli 1995 een staatsbegrafenis.

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This